In Memoriam: Jan Benoni, een stayer pur sang

Op 20 mei 2021 overleed Jan Benoni op 93-jarige leeftijd. Jan werkte bij de Nederlandsche Bank toen hij op 46-jarige leeftijd in 1975 op het spoor van AFC werd gezet door zijn bankcollega Gé van Dijk, de trainer die AFC in de jaren zestig in zijn vrije tijd viermaal kampioen maakte. Jan was al snel verknocht aan AFC, in het bijzonder aan de jeugd. En dat in lengte van jaren. Jan was, zoals in het honderdjarenboek valt te lezen, een echte stayer. Geen sprinter die met veel energie en enthousiasme ergens aan begint, een hoop overhoophaalt, maar ook weer snel verdwenen is. Wel iemand die iets minder hard van stapel loopt, maar voor een lange periode bereid is met veel gevoel en verantwoordelijkheid zich in te zetten. In het geval van Jan voor de jeugd van AFC, en iedereen was daar erg blij mee.

Gestart als teamleider van zijn zonen Marchel en Robby, en als scheidsrechter, werd Jan al snel gevraagd voor de jeugdcommissie waar hij vanaf 1976 tot en met 2002 deel vanuit heeft gemaakt. ‘Coverde’ eerst in z’n eentje de jong junioren, was daarna verantwoordelijk voor de B-junioren en fungeerde nog het langst als zeer gewaardeerde penningmeester van de jeugdcommissie. Heel wat jeugdtoernooien werden mede door zijn grote en kundige inzet een succes, waarbij de vele festiviteiten voor de jeugd bij de viering van het 100-jarig bestaan van de club in het bijzonder genoemd dienen te worden. Ook de door Jan begeleide reizen van onze jeugd naar het buitenland én Vlieland zullen nog veel jeugdleden van toen zich met plezier herinneren.

Jan heeft ten behoeve van de jeugd met heel veel clubgenoten nauw samengewerkt. Hij ‘versleet’ maar liefst zes jeugdvoorzitters, Bep Bonnet, Dick van der Klaauw, Marcel Koster, Machiel van der Woude, Jacques Parson en Ad Westerhof, stemde veel af met Cees Jochems en Jan Koomen, om maar enkele geweldige jeugdcommissie leden uit die tijd te noemen. Al deze AFC’ers waren altijd vol lof over Jan Benoni die bescheidenheid paarde aan veel daadkracht. Een clubvriend avant la lettre, waaraan wij veel te danken hebben.

De grote waardering voor Jan binnen onze club resulteerde in 1985 tot zijn benoeming als Lid van Verdienste. In 2000 werd Jan lid van de Zilveren Ploeg.

Machiel van der Woude

De Jeugdcommissie in 1995 (Foto uit het Honderdjarenboek)

van links naar rechts: Theo Boonstra, Gerard de Winther, Joost de Weerd, Jan Benoni (midden voor), Erik van Aken, Jacques Parson, Machiel van der Woude

Als één van de 13 nieuwe leden van de Zilveren Ploeg in 2001. 
vlnr: Brennus van der Klaauw, Henry Bierman (boven) Jan Benoni (staand links vooraan), Benno Honsdrecht, Nicolaas van Ommeren, Fred Berrier, Jan Roedema, Piet Ouderland, Lou Hekster, Ab Springer & Steve Bierman.  Zittend: Dennis Bijlsma en Jacques van der Glas.