In Memoriam Jacques van der Glas

Jacques van der Glas 1940 – 2023

Het is bizar, één dag na het overlijden van AFC-Ridder Hans Honsdrecht ontvingen wij het droevige bericht dat wij opnieuw afscheid moeten nemen van een andere fijne AFC-vriend. Na een zware periode van afnemende gezondheid heeft AFC’s Zilveren Ploeger Jacques zijn strijd tegen een ernstige ziekte moeten opgeven. Hij is op zondag 12 maart 2023 thuis in het bijzijn van zijn vrouw Thea en zoon Barry op de leeftijd van 83 jaar overleden. AFC condoleert Thea en Barry met dit voor hen onvervangbare verlies.

Jacques van der Glas werd op 1 juli 1976 lid van AFC. Hij kende toen al een lang voetbalverleden. In zijn jeugd speelde hij bij HEDW (Hortus Eendracht Doet Winnen) dat later fuseerde met WV (Wilhelmina Vooruit).

Als jongen van 19 jaar speelde Jacques 1 seizoen in de betaalde jeugd van Blauw Wit en tekende daarna een 1-jarig contract bij BVO Alkmaar’54, de voorloper van het huidige AZ.
Maar daar besloot hij al na een korte periode mee te stoppen. Hij had namelijk al op de leeftijd van 18 jaar de plaats van zijn vader op de Albert Cuyp markt overgenomen en het team van Alkmaar’54 speelde op zaterdagmiddag, uitgerekend de drukste dag van de markt.  Het bedrag wat jonge Sjakie toen voor zijn wedstrijden bij Alkmaar’54 ontving was echter lager dan het bedrag dat hij aan zijn vervanger op de markt moest betalen, dus daar was hij snel klaar mee.

Hij speelde vervolgens als aanvallende middenvelder korte tijd bij Macabbi en daarna vele jaren op zondag voor ASV Arsenal, in die periode onderhuurder van een veld op sportpark Goed Genoeg.
Toen Arsenal enige tijd later verhuisde naar het Loopveld besloot Jacques op Goed Genoeg te blijven en meldde zich bij de aanvang van het seizoen 1976-1977 aan als lid van AFC; zijn zoon Barry volgde hem 2 jaar later op 8-jarige leeftijd.

Jacques heeft vanaf het begin van zijn lidmaatschap intensief deelgenomen aan het AFC-clubleven. Hij speelde in diverse senioren teams (zie foto 1) en was altijd en overal aanwezig bij de wedstrijden van zijn zoon Barry in de AFC-jeugdteams. Op zondag was hij – vaste prik – uit en thuis supporter bij de wedstrijden van AFC 1, met na iedere thuiswedstrijd, vaak samen met Thea, een gezellige borrel met een aantal bekende AFC-vrienden en hun vrouwen.

Ook maakte Jacques van der Glas deel uit van de Elftalcommissie A en was hij enige seizoenen elftalleider van AFC 2 en 4 en van de Junioren A-1. Daar genoot hij destijds enorm van, want Jacques ‘ademde’ voetbal. En hij vond zelf eigenlijk ook wel dat hij er kijk op had!

Jacques werd in 2001 lid van de Zilveren Ploeg, later werd ook hij lid van AFC’s VBC (de Vrienden Biljart Club, zie foto 2) en in de zomermaanden was hij samen met zijn beste gabber Ab Springer en andere AFC vrienden regelmatig te vinden bij de thuiswedstrijden van ACC 1.

Van zijn 18e tot zijn 65e was hij voor zijn eigen zaak in weer en wind en als een vis in het water actief op de Amsterdamse Albert Cuyp. Toen hij in 2005 van zijn pensionering kon gaan genieten had hij nog meer tijd voor ‘zijn’ AFC en was hij niet alleen in het weekend, maar ook vaak op de maandag – en donderdagavond in het ‘oude’ Clubhuis te vinden.

En nu zal AFC de vertrouwde aanwezigheid van deze ras-Amsterdammer op en om Goed Genoeg voorgoed gaan missen. Maar Sjakie van der Glas zal in mooie herinneringen van veel van zijn AFC vrienden en vriendinnen zeker blijven voortleven.

Kees Gehring.


AFC Zaterdag 5, seizoen 1991-1992.
Staand vlnr: Karel de Graaf, Marcel Koster, Wim Crouwel, Nico Cohen, H. van Borsum Waalkes, Bob van den Bergh, Ronny Susan en Tim Timmerman.
Zittend vlnr:  Dirk Spits, JACQUES VAN DER GLAS, Andre Wijnand, Ger Smit, Ad Westerhof, Hans Coorengel, Charles Thomas en Hans Brouwer

 


De VBC in 2016 bij het 75-jarig bestaan.
Helemaal rechts JACQUES VAN DER GLAS,
daarnaast vrnl Peter Brans, Ben Heesen, George Wijnberg, HANS HONSDRECHT, Machiel van der Woude, Henk van der Jagt, Frans Jüch, Ab Springer, Edwin Geluk, Peter van der Heijdt, Willem de Jong.