In Memoriam Henny Cruijff

Henny Cruijff 1944 – 2023

Op 20 maart bereikte AFC opnieuw een verdrietig bericht; na een jarenlange periode van afnemende gezondheid is AFC-Ridder en oud 1e elftalspeler Henny Cruijff op de leeftijd van 78 jaar overleden. AFC condoleert Henny’s partner Jeannette Rüter en Henny’s familie met dit grote verlies.

Het is onvermijdelijk dat bij onze 128 jaar oude club er ons ieder seizoen clubgenoten ontvallen waar veel ‘lief en leed’ mee gedeeld is. Maar om op 13 maart j.l. afscheid te nemen van Ridder Hans Honsdrecht en een week later van Zilveren Ploeger Jacques van der Glas en dan op dezelfde dag te vernemen dat er opnieuw een AFC-Ridder is heengegaan is bizar en moeilijk te verwerken.

Hermanus Cornelis Cruijff en zijn 2.5  jaar jongere broer Johan speelden hun hele jeugd bij Ajax, waar zij vanuit het ouderlijk huis in Betondorp naar toe konden lopen. Toen Henny 18 jaar was speelde hij in het seizoen 1962-1963 o.l.v. trainer Jany van der Veen samen met zijn broertje in Ajax’ betaalde jeugd. Henny als linksback en ‘kleine’ Johan in de spits. Als die toen 15-jarige ‘’kleine’’ tijdens wedstrijden te hard werd aangepakt kon de betrokken speler van de tegenpartij er op rekenen dat hij later in die wedstrijd met Johan’s grote broer te maken zou krijgen!

Henny speelde na zijn jeugdjaren bij Ajax twee seizoenen betaald voetbal bij Blauw Wit en kwam in 1967 over naar AFC.  Hij speelde van 1967 tot 1972 als linksback in AFC’s 1e elftal en ontving een Gouden Bal ( die hij altijd en overal met trots droeg!) bij het Kampioenschap van AFC in de KNVB 1e klasse, seizoen 1968-1969. ( ZIE FOTO).

Henny schuwde ook bij AFC het persoonlijk duel niet. Toen hij in 1972 ( zijn kleine broertje was toen inmiddels al een grote ster! ) bij een competitiewedstrijd van het eerste elftal in de ogen van de scheidsrechter zijn tegenspeler te hard aanpakte, kreeg hij een officiële waarschuwing. De scheidsrechter vroeg zijn naam waarop Henny zei ‘de naam is Cruijff’. ‘Er uit!’ schreeuwde de scheidsrechter. Historisch!

Henny Cruijff stopte al vroeg met voetbal op het hoogste amateurniveau, mede als gevolg van de ontwikkelingen in zijn maatschappelijk leven. In Amsterdam had sportzaak Smit op de Elandsgracht al een bekende naam, maar toen eigenaar Smit in 1968 met pensioen ging en Henny de zaak kon overnemen werd Smit-Cruijff een begrip binnen de Amsterdamse voetballerij! Na zijn jaren in AFC 1 speelde Henny in lagere senioren teams op zondag (op zaterdag was hij immers actief in zijn zaak) en later maakte hij met veel enthousiasme deel uit van AFC’s Klassieke Veteranen.

Hoewel Henny nooit een officiële functie uitoefende was hij AFC’er in hart en nieren en werd hij in 2017 benoemd tot AFC-Ridder. Bij de thuiswedstrijden van AFC 1 was hij vrijwel altijd als supporter en na afloop in het Clubhuis aanwezig. Naast AFC en Ajax ging later zijn liefde op voetbalgebied ook naar FC Barcelona. Henny benadrukte zijn warme gevoel voor onze club herhaaldelijk. Volgens hem was de slogan ‘Barcelona, mes que un club’ ook op AFC van toepassing.

Negen jaar geleden (!) openbaarde zich bij Henny tot ieders grote schrik een ernstige ziekte,  Frontotemporale dementie,  waarbij hij kon rekenen op de onvoorwaardelijke steun van zijn partner Jeannette.  Zes jaar geleden moest Henny worden opgenomen in verpleeghuis Hogewey in Weesp, waar hij al die jaren liefdevol is verzorgd en Jeannette iedere dag na haar werk naar Henny toekwam.  Groot respect daarvoor!
Ook clubgenoten als Alphons Böggeman, Peter Brans, Edwin Geluk, Dé Hurwits, Theo Husers, Hans Loonstijn e.a. bezochten hun AFC-vriend in Hogewey regelmatig.

Twee weken geleden ging de conditie van Henny snel achteruit en is hij in Hogewey op 20 maart in het bijzijn van Jeannette vredig ingeslapen. AFC zal voor de derde keer in korte tijd afscheid moeten nemen van een clubmakker, maar met Henny’s slogan ‘AFC, meer dan een club’ zal ras-Amsterdammer Henny Cruijff in de geschiedenis van de Amsterdamsche Football Club zeker blijven voortleven.

KG.

FOTO:
AFC Kampioen seizoen 1968-1969. HENNY CRUIJFF staande 8e van links tussen Frans van den Bor en Jos Lonnee.