In Memoriam Henk Foppen

IN MEMORIAM HENK FOPPEN

Een plotselinge en volkomen onverwachte hartstilstand werd AFC’s Zilveren Ploeger Henk Foppen fataal, ondanks verwoede pogingen hem te reanimeren bleef dat helaas zonder resultaat .De middag van maandag de 29ste augustus was Henk aan het werk op zijn “Fort”, de horeca uitspanning in Uithoorn .Compleet verslagen beseffen wij  nauwelijks wat er is gebeurd toen dit vreselijke bericht  tot ons kwam. Zo jong , nog maar 64 jaar, dat kon toch niet waar zijn!

Zaterdag jongstleden was Henk nog op de club bij de wedstrijd van het eerste elftal tegen IJsselmeervogels.
Vele clubvrienden spraken  met hem. Henk was altijd gezellig. Hij straalde als gebruikelijk, had een gebruind hoofd en zag er goed uit. Je zag dat hij het naar zijn zin had. Henk kondigde ook aan dat hij weer ging voetballen na een tijdje minder vaak gespeeld te hebben. Hij had daar reuze veel zin in.

Henk werd lid van AFC in 1986 en speelde in  de zaterdag 3, het laagste zaterdag  team. Naarmate er meer leden op zaterdag gingen voetballen kreeg dit team een hoger nummer. Van zaterdag 5 naar  zaterdag 7 enzovoort. Totdat wij vonden dat het tijd werd voor veteranen voetbal en die mening werd vrijwel unaniem gedeeld. Behalve door de oudste speler, de onlangs overleden Bob van den Bergh, die zich daar te jong voor voelde (!). Het jaar daarna sloot hij overigens weer bij ons veteranen-team aan!
Met Henk was voetballen nooit saai. Je kon beter met hem dan tegen hem voetballen. Beroemd waren zijn  bezoekjes aan de VU een paar keer per jaar om een tegenstander te bezoeken die hij “neer schoffelde” ( volgens zijn zeggen altijd volkomen reglementair) . Henk werd voor zo’n overtreding nooit bestraft met een rode kaart .
Vooral als het regende en het veld doorweekt was  liet  hij zijn specialiteit veelvuldig zien. Meterslange slidings met hoge snelheid waren zonder meer spectaculair en doeltreffend.
Maar zijn echte hoofdrol eiste hij op in de derde helft . Alle spelers( en dat zijn er tientallen ) met wie Henk al die jaren heeft gespeeld zijn het hierover eens . De perfecte gangmaker. Henk straalde gezelligheid uit. Altijd nog een allerlaatste rondje. Bitterballen plus er vanzelfsprekend bij. Ook bij de tegenstanders werd hij gewaardeerd. Die slidings vergaten ze snel als het werd afgespoeld met een biertje.

Wij hebben mooie herinneringen aan een voetbaltrip van ons team naar België waar wij hopeloos verloren maar daarna in Oostende helemaal los gingen! Ook ging Henk mee met een 5-tal AFC’ers op een zeilreis in Kroatië. Henk zag kans om met een geleende gitaar de bezoekers van een restaurant ter plaatse aan zijn voeten te krijgen.

Henk  Foppen was vele jaren bestuurslid van de sociëteit Olympisch Stadion, waar hij zich samen met zijn vrouw Laura inzette voor diverse evenementen en voor de horeca van de sociëteit . Voor zijn bijzondere verdiensten voor de sociëteit Olympisch Stadion werd Henk benoemd tot Lid van Verdienste.
Daarnaast was Henk al zo’n jaar of 6 Opperstier van AFC’s Stieren-bijeenkomst, een mooi gezelschap mannen binnen onze club met het sterrenbeeld Stier. De Opperstier is een soort voorzitter, die alles rondom deze jaarlijkse bijeenkomst in mei ( met hulp) regelt.
Henk nam deze taak bloedserieus. Zodra de datum van de bijeenkomst bekend was regelde hij de locatie en verzekerde zich van de komst van de voorzitter van AFC. Afzeggen was geen optie zei hij er dan direct bij en dat meende hij  dan ook! Als lid van de Zilveren Ploeg was hij vaak aanwezig bij deze jaarlijkse bijeenkomst en ook daar was hij een graag geziene gast.

In Henk Foppen verliezen wij een fantastische en gezellige clubgenoot en een mooie gozer! Het zal erg moeilijk zijn voor allen die hem lief hadden dit een plaats te geven. De vele prachtige herinneringen zullen hopelijk helpen bij de verwerking van dit verlies. Henk zal blijven voortleven in de harten van menige AFC’er!

Ad Westerhof

Onderstaande foto is uit 1996