In Memoriam Henk de Groot

Donderdag 2 november bereikte ons het droevige bericht dat AFC Ridder Hendrik de Groot de dag tevoren was overleden. Vlak voor zijn 89e verjaardag, 15 november aanstaande.

Henk werd op 1 oktober 1947 lid van AFC, dus onlangs was hij 70 jaar lid! Hij was een echte ouderwetse midvoor en stond bekend als goalgetter. Hieronder zien wij Henk op een foto van het 9e elftal met een aantal andere bekende AFC’ers in het seizoen 1963-64.


AFC 9 kampioen in seizoen 1963-1964
Staand v.l.n.r.: Rob Molenaar, Hans de Wijs, Jan Köster, Jan van Dijken, Ger van der Spoel.
Zittend v.l.n.r.: Ab de Jong, Hans Geusebroek, Henk de Groot, Ger van Caspel, Frits Rohling, Ger Bosma.

Henk’s vader bezat een fietsenstalling annex fietsenverhuur in de Emmastraat in Amsterdam. Toen Henk de zaak van zijn vader voortzette besloot hij om niet alleen fietsen, maar ook auto’s te gaan verhuren. Nadat hij als marinier zijn dienstplicht had vervuld liet hij zich inschrijven bij de KvK onder de naam ‘Autoverhuur H. de Groot voor de lange termijn’ en begon in 1955 met de verhuur van 1 auto en toen hij in 1989 bij ‘zijn’ bedrijf Interleasing met pensioen ging  reden er meer dan 10.000 auto’s!!

Henk was dan ook wat je noemt het voorbeeld van een selfmade man, maar wars van iedere vorm van drukte en  kapsones. Henk de Groot was ook de eerste die in 1986 met zijn Interleasing ja zei tegen het plan om te komen tot een relatie tussen AFC en AFC Vriendelijke Bedrijven, op de voet gevolgd door de AFC’ers Bob Neseker van Wisa en Karel van Osch van Olivetti. Destijds een belangrijke nieuwe ontwikkeling voor de club; anno 2017 registreert AFC maar liefst 33 AFC Vriendelijke Bedrijven.

Op latere leeftijd was Henk een fanatiek kaarter, heel vaak te vinden in het clubhuis met zijn gabbers Rob de Jong (nog altijd lid en Henk’s beste vriend), Karel Brand, Dick van der Klaauw, Hugo Walker, e.a. Ook werd hij lid van de VBC, de Vrienden Biljart Club van AFC.  Leden van de VBC als Frans Juch, Willem de Jong en Edwin Geluk bezochten Henk de laatste jaren nog met enige regelmaat. Dan werden er mooie herinneringen aan vroeger opgehaald en viel iedere keer op hoe veel AFC voor Henk heeft betekend.

En Henk de Groot voor AFC!

Op de rouw-annonce staat vermeld ‘heel bijzonder, heel gewoon, gewoon een heel bijzondere man’. Treffender had het bij het overlijden van deze AFC-vriend niet kunnen worden weergegeven.

AFC condoleert mevrouw de Groot -van der Neut en de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en overige familie en nabije vrienden van Henk met dit onvervangbare verlies.

Henk de Groot zal in de gedachten van veel AFC’ers altijd blijven voortleven.

Bestuur en Ereleden van de Amsterdamsche Football Club.