In Memoriam Hans Loonstijn

Woensdagochtend 5 juli j.l. bereikte AFC het onwerkelijke bericht dat AFC-Ridder Hans Loonstijn op dinsdag 4 juli aan het einde van de middag door een noodlottig verkeersongeval in Amsterdam – Buitenveldert om het leven was gekomen. Overleden door een vreselijk ongeluk, dat is met geen pen te beschrijven. AFC condoleert Hans’ partner Carolien, zijn dochter Esther, zijn zoons Maurice en Mike en overige familie en vrienden met dit dramatische verlies en wenst hen alle sterkte.

Hans Loonstijn werd op 1 juli 1956 op 9-jarige leeftijd lid van AFC aan de Zuidelijke Wandelweg. Hij was een enthousiaste jeugdspeler en kwam uit in alle standaard jeugdelftallen van zijn leeftijd t/m de junioren A1 uit 1963. (Foto) . Bij zijn overgang naar de senioren in 1964, kort na de verhuizing van AFC van de Wandelweg naar de De Boelelaan, was hij afwisselend speler van AFC 2 en 3. In het seizoen 1965-1966 behaalde hij met AFC 3 het Kampioenschap en daarmede promotie naar de Reserve Eerste Klasse.

Vanaf het seizoen 1966-1967 maakte Hans tot en met het seizoen 1973-1974 acht seizoenen deel uit van AFC’s A-selectie. Hij speelde voornamelijk als vaste waarde rechtsback in AFC 2, maar ook een aantal wedstrijden als verdediger in AFC 1. O.a. in het seizoen 1968-1969 toen het eerste elftal na het Kampioenschap in de Eerste Klasse ( waarvoor Hans een Gouden Bal ontving) wedstrijden speelde om het Kampioenschap van Nederland. (Foto). In 1974 stopte hij met voetballen op dit niveau in verband met zijn maatschappelijke carrière.  Na 1974 speelde hij jarenlang in lagere senioren teams op zaterdag en zondag en sloot hij zijn actieve voetballeven af bij AFC’s Klassieke Veteranen.

Hans Loonstijn was een veelzijdige levensgenieter met een groot gevoel voor humor. Hij manifesteerde zich als ondernemer en als organisator en was een fervent voetbal-, sport- maar bovenal muziekliefhebber. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw was hij organisator van jazzconcerten in muziektempels als Carré, het Muziektheater, het Concertgebouw en ook in Huis ter Duin in Noordwijk. Met wereldsterren waaronder Ella Fitzgerald, Ray Charles, Chet Baker, Oscar Peterson en Count Basie.

Vier weken geleden genoot Hans met Carolien nog van een mooie vakantie in Estepona . Hij was trots op het optimale contact met zijn kinderen Esther, Maurice en Mike en diens kinderen (Hans’ kleinkinderen). Ook was hij AFC’er in hart en nieren, in voor en in tegenspoed,  nam intensief deel aan het clubleven, was altijd aanwezig bij evenementen als het Jaardiner, de Zilveren Ploeg, de Ridder-lunch en de Gouden Ballen (foto). En Hans behoorde tot de selecte groep AFC’ers die als vaste supporter van het eerste elftal als het maar even kon nooit één thuis- of uitwedstrijd heeft overgeslagen!

Dat Hans nu zo abrupt uit het leven is weggerukt is onwerkelijk; wij AFC’ers zullen zijn vaste aanwezigheid op Goed Genoeg vanaf nu voorgoed moeten missen. Maar de naam van AFC-Ridder Hans Loonstijn, die zijn 67-jarig lidmaatschap door alle jaren heen op zijn eigen wijze heeft ingekleurd, zal zeker in de geschiedenis van de Amsterdamsche Football Club verankerd blijven.

Kees Gehring.

Met dank aan Edwin Geluk van AFC’s archiefcommissie voor het verstrekken van de foto’s.