In Memoriam Hans Honsdrecht

Hans Honsdrecht 1937 – 2023.                                               

Zaterdag 11 maart werd AFC overrompeld door het zeer verdrietige bericht dat AFC-Ridder Hans Honsdrecht in het AMC in het bijzijn van zijn naaste familie onverwacht aan een hartstilstand was overleden. Het ongeloof was en is groot.  Hans kampte als 85-jarige wel met enige gezondheids-problemen maar stond nog midden in het leven. Hij maakte met zijn Phita mooie reizen en zij genoten met hun vrienden en vriendinnen van veel wat het leven te bieden heeft. Ook nam Hans nog altijd intensief deel aan het clubleven van ACC en AFC, de clubs waar hij al heel lang  prominent lid van was.

Hans Honsdrecht werd 73 jaar geleden in 1950 op 13-jarige leeftijd lid van AFC. Hij zat toen op de HBS in Amsterdam met later bekende AFC’ers als Johan de Bie, Bob Neseker en Hans Woudstra.  Directeur van deze HBS was Nico Holtzappel, in 1950 tevens vice-voorzitter en later voorzitter van AFC. Vandaar! De jonge Hans speelde in verschillende standaard jeugdteams, waar zijn vader Eddy vaak elftalleider van was.   O.a. in de Junioren A-1 van het seizoen 1954-1955.


AFC-Junioren A1, seizoen 1954-1955 (uit archief AFC).
Zittend vlnr: Wim den Hengst, Rob Duis, Ron Idema, Bob van den Bergh, Eddy Blöte.
Midden: HANS HONSDRECHT, Jan Hopster, Wim Kniese, Duco Ohm.
Staand: Bob Wildeboer en H. Bottelier.

Bij de overgang naar de senioren raakte Hans echter snel geblesseerd aan zijn knie, waardoor hij reeds op jonge leeftijd moest stoppen met voetballen. Hij was in 1953 ook cricket gaan spelen bij ACC en functioneerde later binnen deze club meer dan 20 jaar als bestuurslid, voornamelijk als penningmeester.
Voor zijn grote verdiensten voor de Amsterdamsche Cricket Club werd Hans in 1990 benoemd tot Erelid.
Een In Memorian van ACC’s Ere-voorzitter en Hans’ beste en oudste vriend Max de Bruin verschijnt later deze week op www.acc-cricket.nl.

Na zijn schooltijd kwam Hans in de zaak van zijn vader Eddy en liep hij stage bij diverse fabrieken in het buitenland. In 1961 trad hij in het huwelijk met Phita Israel en toen Hans enige tijd daarna de zaak van zijn vader overnam was Phita daarbij zijn steun en toeverlaat. De zaak verhuisde van het Singel in Amsterdam naar hun huis aan de Van Nijenrodeweg in Buitenveldert, waar dochter Mirjam en zoon Benno (lid van AFC vanaf 1974) werden geboren.

Naast zijn rol als echtgenoot, vader, ondernemer en bestuurslid van ACC bleef Hans ook op en top AFC’er. Hij was decennia lang belangrijk voor AFC’s Zilveren Ploeg en vanaf 2008 betrokken bij de organisatie van de bijeenkomsten van de AFC-Ridders.
Hans was ook iedere maandagavond actief bij AFC’s VBC (Vrienden Biljart Club); bij het 75-jarig bestaan van de VBC in 2016 was hij voorzitter van dit illustere gezelschap. En vanaf de oprichting in 2003 speelde hij met andere AFC-ers golf bij de Amsterdamsche Senior Golf Society (ASGS).

Tenslotte was ‘Hons’ zo veel als mogelijk als supporter aanwezig bij de uit – en thuiswedstrijden van AFC’s eerste elftal en bij de thuiswedstrijden van AFC 1 was hij jarenlang actief bij de kaartverkoop. Vele AFC’ers moeten hem op deze zondagen bij het betreden van Goed Genoeg iedere keer in het oude kaartverkoophuisje hebben zien zitten! Voor zijn grote toewijding aan de AFC werd Hans Honsdrecht in 2017 onderscheiden met de belangrijke Mr. Henne Boskamp Nobelprijs.

En nu moeten wij plotseling afscheid nemen van deze altijd positief ingestelde, veelzijdige en inlevende oer AFC’er.
Wij condoleren Hans’ lieve vrouw Phita, dochter Mirjam en haar partner Michel, zoon (en oud AFC-bestuurslid) Benno en zijn partner Manon en de kleinkinderen Zoë, Noah, Sam en Nikkie met dit voor hen onvervangbare verlies.

AFC dankt Hans Honsdrecht voor alles wat hij voor onze club heeft betekend en voor zijn door vele AFC’ers genoten altijd oprechte vriendschap!

Kees Gehring.

De begrafenis heeft inmiddels plaats gevonden