IN MEMORIAM Hans de Bie

In de vroege morgen van 23 januari 2020 bereikte ons het droevige bericht dat na een periode van afnemende gezondheid in de nacht van woensdag op donderdag 23 januari onze AFC Ridder Hans de Bie, tweelingbroer van ons Erelid Johan de Bie, op de leeftijd van 83 jaar was overleden.

Hans de Bie werd in 1954 op 17-jarige leeftijd lid van AFC en volgde daarmee zijn broer Johan, die al in 1950 lid was geworden. Beide broers speelden samen in AFC’s Junioren A-3 en daarna enkele seizoenen in de lagere senioren teams en ontwikkelden zich al snel tot echte Clubmannen. Ook hun ouders Joop en Dora de Bie namen actief deel aan het verenigingsleven van AFC en ‘s zomers van dochtervereniging ABC, de Amsterdamsche Baseball Club.

Hans de Bie speelde in 1962 een ondersteunende rol in de commissie ‘Kom over de Dijk’ met AFC-notabelen als Dick Bessem, Gerard van Nigtevegt, Cor van Peperzeel en Lex Rimini, welke commissie destijds de verhuizing van de Zuidelijke Wandelweg naar de De Boelelaan zo soepel mogelijk moest laten verlopen.

Hans was in een latere periode jarenlang lid van de commissie Pers en Publiciteit, een aantal seizoenen redacteur van AFC’s clubblad ‘De Schakel’ en hij was ook betrokken bij de uitgave van de eerste AFC-Persmap in 1983.

Hij trad in de 70-er jaren toe tot het bestuur van de ABC en werd later benoemd tot Erelid.
Ook was hij jarenlang medeorganisator van de beroemde Haarlemse Honkbalweek en werd hij door de KNBSB (Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond) benoemd tot Lid van Verdienste.

Hans de Bie was daarnaast actief op vele fronten. Als redacteur was hij decennia lang werkzaam voor het NOS Journaal, als journalist bij de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) en hij maakte gedurende een lange periode deel uit van het bestuur van de VVD Amstelveen en van het bestuur van de Amstelveense Sportraad.

Binnen AFC ontving Hans in 1985 de Nobelprijs voor zijn activiteiten bij het 90-jarig bestaan, in 1996 werd hij benoemd tot Lid van Verdienste voor zijn intensieve werkzaamheden als eindredacteur van het AFC ‘Honderdjarenboek’ en in 2004 werd hij AFC Ridder. 

Hans de Bie heeft bij zijn overlijden zijn lichaam beschikbaar gesteld aan de wetenschap.
W
ij condoleren zijn echtgenote Louisa, zijn kinderen Monique, Remko en Dyone en hun partners en kinderen, zijn tweelingbroer Johan en zijn schoonzus Marjoleine en overige familieleden en vrienden met dit grote verlies en wensen hen veel sterkte.

Hans, veel dank voor alles wat je voor de AFC hebt betekend.

Kees Gehring.

N.B. Bijgaande foto’s met dank aan Edwin Geluk van de archiefcommissie van AFC.

AFC-Junioren A-3 seizoen 1954-1955
Zittend 1e van links Hans de Bie, staand 1e van rechts Johan de Bie.


Bij de jubileumwedstrijd t.g.v. het 100-jarig bestaan AFC – FC Barcelona (1-4) in 1995 bood AFC voorzitter Dick van der Klaauw het ‘Honderdjarenboek’ aan aan burgemeester Schelto Patijn van Amsterdam.
Links op de foto Hans de Bie, eindredacteur van dit jubileumboek.

 
Johan de Bie feliciteert zijn tweelingbroer bij zijn benoeming tot Lid van Verdienste van AFC in 1996.