In Memoriam Ernst Seunke

In Memoriam Ernst Seunke

Vrijdagochtend 23 september j.l. werden veel AFC’ers opgeschrikt door het volkomen onverwachte en plotselinge overlijden van AFC- Ridder Ernst Seunke op de avond daarvoor, 22 september 2022. Het ongeloof en de schok waren groot, want als er iemand was waar je het ouder worden nauwelijks aan kon zien, dan was het Ernst Seunke. Ernst was met zijn 76 jaar topfit en volkomen in shape.

Ernst Seunke werd in 1958 op 12-jarige leeftijd lid van AFC en doorliep alle standaard jeugdelftallen. Ook zijn jongere broers Dennis, Orlow en Jørgen werden lid en konden een aardig balletje trappen en vader Frits en zijn vrouw waren als trotse ouders vaak bij de wedstrijden van hun zonen aanwezig. Maar Ernst was de Seunke met het meeste talent. Hij debuteerde in het eerste elftal op 17-jarige leeftijd en was tussen 1964 en 1982 een vaste waarde in AFC 1. Begonnen als linkshalf en later als centrale verdediger speelde hij – vele jaren als captain – in 17 seizoenen meer dan 500 wedstrijden voor de vlaggendragers van AFC. Daarmee is hij record oud-eerste elftal speler van onze Club; een record wat waarschijnlijk nooit meer gebroken zal worden!

Ernst was speler bij de Kampioenschappen van AFC in 1967 en 1969 en bij de kwalificatie voor de nieuw ingestelde KNVB Hoofdklasse in 1974, waardoor Ernst in het bezit was van een Gouden Bal met twee diamantjes. Nadat hij in 1982 gestopt was speelde hij nog een aantal jaren in de Zaterdag 1 en in de Klassieke Veteranen, maar door problemen met zijn knie moest hij daar eerder stoppen dan hij had gewild.

In zijn studententijd was Ernst politiek ter linkerzijde behoorlijk geëngageerd. Toen hij destijds zijn 250e wedstrijd voor het eerste elftal speelde werd hij door AFC-voorzitter Jan van Dijk bij de middenstip gehuldigd. Onze spelersgroep besloot toen om een geintje uit te halen en bood Ernst een jaarabonnement op de Elsevier aan. Daar moest Ernst dan wel hartelijk om lachen.

Ernst Seunke was maatschappelijk een uitblinker. Hij doorliep in de kortst mogelijke tijd zijn meester in de rechten studie en was daarna decennia lang succesvol met zijn advocatenkantoor Seunke & Welschen. Hij hield van zijn vak en tot op de dag van zijn overlijden was hij nog dagelijks bezig met verschillende juridische dossiers. Wanneer het AFC-bestuur in de loop der jaren een beroep deed op zijn juridische ondersteuning, stond hij altijd voor zijn Club paraat. Pro deo!

Toen Ernst was gestopt met voetballen kwam er tijd voor andere zaken. Hij was niet vaak aanwezig bij de wedstrijden van AFC 1, maar wel een trouw bezoeker van het Jaardiner, de Zilveren Ploeg bijeenkomsten, de Ridder-lunch en de wedstrijden van AFC’s Gouden Ballen. Hij speelde golf bij de YGGC (Young Gentlemen Golf Club) waar meer AFC’ers lid van zijn en hij was een fervent sportvisser.

De schok van Ernst Seunke’s volkomen onverwachte einde van het leven is enorm, maar natuurlijk het grootst voor zijn dierbaren. Het bestuur van AFC en zijn vrienden bij onze Club condoleren zijn vrouw Susan, zoon Ilja, zijn broers Orlow en Jørgen en overige naaste familieleden met dit onvervangbare verlies en wensen hen veel sterkte.

Voor de aanvang van de competitiewedstrijd AFC-Jong Sparta van afgelopen zaterdag werd voor het overlijden van deze oer-AFC’er 1 minuut stilte in acht genomen. Bij AFC zal Ernst Seunke na een lidmaatschap van 64 jaar in de herinneringen van velen en in de geschiedenis van onze Club zeker blijven voortleven.

Kees Gehring.

Foto 1:  AFC Kampioen Eerste Klasse KNVB seizoen 1968-1969.  Ernst Seunke staande 6e van links.

Foto 2: Het voorlaatste seizoen van Ernst Seunke in AFC 1, KNVB Hoofdklasse A seizoen 1980-1981. 
Ernst Seunke zittend 2e van rechts..