In Memoriam Charles Thomas

Twee weken geleden speelde AFC 1 als voorbereiding op het nieuwe seizoen in de Tweede Divisie vriendschappelijk tegen Sportlust. Vlak voor de wedstrijd zagen wij Bep Thomas het nieuwe clubhuis binnenkomen achter een rolstoel met daarin zijn oudere broer Charles. Charles vergezeld van zijn zoon en oud AFC 1-doelman Cees kwam naar AFC om zijn kleinzoon Dion in het doel van AFC aan het werk te kunnen zien. Helaas konden wij toen constateren dat Charles het moeilijk had. Het ging de laatste jaren al niet goed met zijn gezondheid en Charles had al diverse malen in het ziekenhuis gelegen vanwege fysieke klachten en ongemakken. Enorm triest voor de levensgenieter pur sang die hij was. Charles was de verpersonificering van een stoere Amsterdammer die nooit een blad voor zijn mond nam, maar wel een klein hart had. En bovendien was hij ook een enorme voetballiefhebber en Charles was uiteraard een groot supporter van eerst zijn zoon Cees en later zijn kleinzoon Dion.

Toen ondergetekende een groot aantal jaren geleden in het eerste elftal van AFC uitkwam, kwam Charles zijn zoon Cees als keeper over van DCG ook in de A-selectie van AFC terecht en in die periode kocht ik een auto bij garage T.B.O. in de Zocherstraat. T.B.O. stond voor “Thomas Betere Occassions”. Zo leerde ik Charles beter kennen. TBO was een echte “voetbalgarage” en de klanten kwamen vanwege Cees zijn eerste voetbalclub veel van DCG en later werden ook veel AFC’ers klant. Vader Charles en zoon Cees werkten samen in de garage en volgens mij vormden zij een goed team en Cees heeft dan ook een buitengewoon goede “garage-opleiding” gekregen van zijn vader. En uiteindelijk heeft Cees de zaak van zijn vader overgenomen.

Charles werd in 1981 ook lid van AFC en zoals vaak wordt gezegd “als je maar ieder jaar je contributie betaalt wordt je vanzelf een Zilveren Ploeger”. Maar Charles vond het prachtig en zijn speech op de Zilveren Ploeg avond was er een met veel Amsterdamse humor en die avond had hij de lachers dan ook flink op zijn hand.

Charles was in het verleden een trouwe deelnemer aan de bridge avonden op dinsdagavond en in goede gezondheid was hij op de maandagavonden lid van de VBC (Vrienden Biljart Club). En natuurlijk was hij op de zondagen een trouwe bezoeker van de wedstrijden van AFC 1 en na afloop een vaste klant voor de derde helft aan de bar. Charles bracht altijd veel gezelligheid, zat vol met moppen en was altijd goed gemutst.

“Er is een echte Amsterdammer doodgegaan” is zeker van toepassing op Charles Thomas!
Ik en met mij vele andere AFC’ers zullen Charles zeer gaan missen.
Wij wensen de familie Thomas en naaste vrienden veel sterkte.

Henny Kottmann