In Memoriam Ben Slaap

Zaterdag voor Pinksteren bereikte onze Club het verdrietige bericht dat AFC-Ridder Ben Slaap na een kort maar heftig ziekbed op 26 mei 2023 is overleden. Oud-eerste elftal speler Ben Slaap was 78 jaar.  AFC condoleert zijn dochters Nicole en Nanine, zijn kleinkinderen, zijn broer oud-bestuurslid Hans Slaap en overige naaste familie en vrienden.

Ben Slaap jr. werd bijna 67 jaar geleden op 1 september 1956 lid van AFC, zijn jongere broer Hans volgde exact 1 jaar later op 1 september 1957. Beide broers speelden met veel enthousiasme in standaard jeugdelftallen (zie onderstaande foto 1 uit 1957) en dat enthousiasme werd gedeeld door hun ouders, die bij alle wedstrijden van hun zoons altijd als supporter aanwezig waren. Ben Slaap sr. werd dan ook jeugdleider en later voorzitter van AFC’s jeugdcommissie. Het gezin Slaap woonde in die jaren in de Rivierenbuurt maar bivakkeerde daarnaast met een grote frequentie op de aloude Zuidelijke Wandelweg.  Beide broers speelden daar naast voetbal ’s zomers ook honkbal bij ABC.

Na het behalen van zijn eindexamen aan het Hervormd Lyceum en de overgang naar de senioren in 1963 bracht Ben zijn militaire dienstplicht door in Duitsland. Bij zijn terugkeer op het nieuwe Goed Genoeg speelde hij vanaf 1965 eerst in AFC 2 en tussen 1967 en 1969 in AFC 1.
Hij speelde in 1967 en 1969  als technisch vaardige spits in de wedstrijden van AFC om het Kampioenschap van Nederland, in 1967 o.a. tegen Middelburg (zie onderstaande foto 2) en in 1969 o.a. tegen sc Enschede.

Ben stopte al jong met voetballen maar is altijd lid van AFC gebleven. Hij bezocht met een zekere regelmaat de thuiswedstrijden van het eerste elftal en assisteerde enkele seizoenen voor aanvang van de thuiswedstrijden van AFC 1 bij de poort bij de verkoop van het programmablad ‘AFC-Thuis’.

De AFC’ers die met Bennie Slaap tussen 1956 en 1969 hebben samengespeeld en zijn opgetrokken  bewaren aan hem en aan die periode van lang geleden bij onze Amsterdamsche Football Club vele mooie herinneringen!

Kees Gehring.

P.S. Met dank aan de Archiefcommissie.