In Memoriam Arthur Reddering

De Amsterdamsche Football Club heeft opnieuw een markant lid verloren,  nu AFC- Ridder Arthur Reddering na een lange periode van afnemende gezondheid op 22 augustus op de leeftijd van 84 jaar is overleden.  AFC condoleert langs deze weg Arthur’s echtgenote Marian en overige naaste familie en vrienden.

Arthur Reddering werd in 1949 op 10-jarige leeftijd lid van AFC, op de dag af gelijk met Rob Duis. AFC’s Erelid Rob Duis schreef na Arthur’s overlijden in een condoleance mail aan zijn AFC-vrienden:
‘Het is afschuwelijk een bericht te moeten ontvangen dat jouw ‘eerste vriend in je leven’ er niet meer is. Arthur en zijn broer Wim waren mijn twee buur-broers op de Rooseveltlaan en werden mijn hartsvrienden. Elke dag voetbalden wij uren op straat en door toedoen van hun vader zijn Arthur Reddering en ik op dezelfde dag lid geworden van AFC’. 74 jaar geleden!

Arthur speelde in zijn jeugd in alle standaard jeugdelftallen en heeft op de Zuidelijke Wandelweg met leeftijdgenoten als Rein Akkerman sr., Hans Woudstra, Max de Bruin sr., Elkan Pais, Hans Honsdrecht, Johan de Bie en Henk van Teunenbroek in die periode van ‘zijn’ AFC enorm genoten. Hij bleef zijn hele leven bevriend met deze oer- AFC’ers en hun partners via de Club van VIII, van welke vriendengroep hij decennia lang voorzitter was. Ook Arthur’s neven Rob en Frank en hun vader Henk en later Rob’s zonen Patrick en Michiel als ook Arthur’s eigen zoon Mike werden lid van AFC.  Zeven Redderingen AFC’er!

Bij de overgang naar de senioren kwam Arthur in het 2e elftal en speelde op de Wandelweg ook een aantal wedstrijden in AFC 1. Hij koos echter al jong voor zijn maatschappelijke carrière en trouwde op 27 december 1962 met zijn jeugdvriendin Agnes Postmaa. Zij kregen 2 kinderen, dochter Mireille en zoon Mike. Arthur benutte enige tijd later de mogelijkheid om met ‘Arthur Reddering Confectie Agenturen’ zijn eigen zaak op te zetten en was in het Amsterdamse Confectiecentrum met assistentie van Agnes daarmee zeer succesvol.

Hij bleef in die jaren wel voetballen. Eerst een periode in AFC’s Zaterdag 1 en daarna was hij enkele jaren captain van AFC’s Klassieke Veteranen (zie foto uit het AFC-archief onderaan), maar moest met tegenzin vroeg stoppen als gevolg van problemen met zijn knie.

Hij speelde ook cricket bij ACC, tennis bij ATC, was een verwoed zeiler, skiër en schaatser en actief autorally-rijder. Op latere leeftijd ontdekte hij golf, waar hij in die fase van zijn leven veel plezier aan beleefde. Arthur Reddering was tevens een overtuigd Clubman. Hij maakte 2 seizoenen (1960-1962) deel uit van het bestuur van AFC en was decennia lang regelmatig op pad voor AFC’s enquêtecommissie. Hij was ook enige tijd bestuurslid van ATC, waarvoor hij o.a. met Henk Steinvoorte historische feesten en evenementen organiseerde. En toen hij de golfsport had ontdekt was hij één van de oprichters van de Amsterdam Senior Golf Society (ASGS), waar veel AFC’ers lid van werden.

De zwartste periode in het leven van Arthur was toen hun geweldige zoon Mike ernstig ziek werd en op 8 juli 2006 op de leeftijd van slechts 37 jaar overleed. Het verdriet was immens. Kort daarna beëindigde Arthur zijn zakelijke activiteiten.

Tot grote ontsteltenis van zijn familie en vrienden openbaarde zich 5 jaar geleden ook bij Arthur een ernstige ziekte, waardoor hij sinds augustus 2020 met een steeds verder afnemende gezondheid een teruggetrokken leven heeft moeten leiden in verzorgingshuis Vivium in Weesp. Hij is daar al die tijd liefdevol ondersteund door zijn echtgenote Marian en zijn dochter Mireille, waarvoor veel respect zeker op zijn plaats is. Een groter contrast met het intensieve leven van deze levensgenieter pur sang was nauwelijks denkbaar. In ieder geval zal AFC-Ridder Arthur Reddering bij veel AFC’ers en hun ‘aangetrouwden’ in vele mooie herinneringen blijven voortleven.

Kees Gehring.