In de schijnwerper: Youssef el Abdallaoui

In het programmaboekje 'AFC-Thuis' dat bij iedere thuiswedstrijd van AFC 1 wordt aangeboden, wordt een speler of iemand van de technische staf geinterviewd. Bij de thuiswedstrijd tegen Leonidas was dit keeper.Youssef el Abdallaoui. Dit interview is hieronder weergegeven.
 

Een van de revelaties van The Reds dit seizoen is doelman Youssef el Abdallaoui, overgestapt van FC Chabab. AFC trainer Willem Leushuis meldde meer dan eens in de media dat een overwinning vooral aan hem te danken was geweest. De sympathieke 28-jarige, in de Marokkaanse stad Fes geboren goalie kwam pas op zijn 20ste naar Nederland en heeft het erg naar zijn zin bij zijn nieuwe club, zegt hij. En is vooral blij over van het succes van AFC1 totnogtoe. De 1.87 meter lange Youssef werkt samen met de reservekeeper van Chabab als magazijnmedewerker bij Sieben & Co, dat gereedschap verkoopt.

Je hebt al een buitenlands avontuurtje achter de rug. Vertel. ''Toen ik in Amsterdam kwam te wonen ben ik na een stage bij RKC Waalwijk gaan spelen bij FC Chabab, maar na een paar seizoenen ben ik voor een paar jaar, in 2008-2010, naar België verhuisd, en heb ik in Brussel gewoond. Dat werd sportief geen succes, en wonen daar vond ik ook niet zo leuk. Daarna ben ik teruggekeerd naar Amsterdam en Chabab.''

Waarom wilde je daar voor de tweede keer weg en hoe kwam je bij AFC terecht? ''Bij Chabab heb ik vijf fantastische jaren gehad. Kampioen Eerste klas, kampioen Hoofdklasse, waar ik dat jaar de minst gepasseerde keeper was, en er waren ook bekersuccessen. Ik was puur toe aan een nieuwe uitdaging. Contacten met andere clubs heb ik toen wel gehad, ja, maar dat was buiten Amsterdam en ik had geen zin in het reizen. Via de toenmalige coach Cor ten Bosch en Bob Duis ben ik terechtgekomen bij AFC, waar ik het enorm naar mijn zin heb. De organisatie binnen de club, dat afspraken worden nagekomen, de beleving binnen de groep, geweldig. Die clubtraditie, het dragen van dat pak? Geen enkele moeite mee hoor, staat netjes.'' 

In Marocco speelde je in het Onder 17-elftal en in Onder 20, met dat laatste elftal zat je zelfs in de halve finale van de O20 Afrika Cup. Je kwam naar Nederland omdat je ambitieus was. Wil je nog prof worden? ''Ja, dat is natuurlijk altijd mijn droom geweest. Het gaat de goeie kant op. Maar voorlopig ben ik helemaal tevreden bij AFC, gaan we er een mooi seizoen van maken, en zie ik wel wat er gebeurt.''

De standaard vraag: wat doe je goed als keeper en wat kan nog verbeteren? (Lacht) ''Dat moet je natuurlijk niet aan mij vragen. Maar, als je aandringt: ik vind mezelf een vrij complete keeper.''

Wie is jouw favoriete keeper, in Nederland en daarbuiten? ''In Nederland niemand, daarbuiten Julio Cesar, zijn stijl van keepen spreekt mij erg aan, en, vooral vanwege dat katachtige, Iker Casillas.'' 

Heb je een mening over die discussie rond Vermeer? Moet Cilessen erin bij Ajax? ''Daarover heb ik geen mening. Ik heb Vermeer vaak zien keepen, een prima keeper. Dat-ie soms een hoge bal loslaat is natuurlijk een zwak punt, hij is toch meer een lijnkeeper. Maar Cilessen heb ik zelden in actie gezien, kan ik dus niet over oordelen. Of ik wel eens blunder? Tuurlijk, iedere keeper, maar het moet niet te vaak. Hoe ik daar dan mee omga? Door extra hard te gaan trainen.''

Michael van Os