In de schijnwerper: Yordi Teijsse

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC -Jong Vitesse was dit Yordi Teijsse.

Nadat de schijnwerper hier op 27/10 werd gericht op Kenny Teijsse, de oudste van ‘de’ tweeling, nu aandacht voor die andere, vijf minuten jongere Bikkel Brother: Yordi (26). Hij vertrok bij derde divisionist Quick Boys, waar hij, verdeeld over twee perioden, drie seizoenen speelde, om zich samen met Kenny bij The Reds te voegen. Daarvoor kort actief bij het Schotse Dundee, gevolgd door het Duitse Wuppertaler.

Altijd spits geweest, nu tevreden moeten zijn met de rol van middenvelder of schaduwspits achter Raily Ignacio. Bevalt dat? Ja hoor, maar ik scoor wel heel graag, dat is toch het leukste om te doen. Lachend: Zolang we bovenaan staan vind ik het niet erg om minder te scoren, dat doe ik graag voor het team (hij staat op 7, Kenny op 9 en Raily op 12 – MvO).

Kenny zag AFC wel in de top-3 eindigen. Wat denk jij? We mogen onze ambities nu wel bijstellen, en voor het kampioenschap gaan. Ik had al meteen bepaalde verwachtingen, maar het gaat zelfs beter dan gedacht. Het moet kunnen. De sfeer onderling is heel goed, we werken voor elkaar en gunnen elkaar wat. Ik vind ons team beter dan wat ik tot nog toe heb gezien, al moeten we IJsselmeervogels nog twee keer treffen.

Er is geen promotie dit seizoen, maar kun je je dit AFC-team voorstellen in Divisie 1? Ja hoor, kunnen we best in meekomen. Toch trekt me dat niet heel erg. Ik vind de sfeer in de tweede divisie veel mooier eigenlijk. Maar als je kampioen wordt en niet kan promoveren, speel je alleen om de eer. Mooi, maar eigenlijk speel je dus nergens om. Lachend: Dat moet ik maar accepteren dan.

Mooi bruggetje: hoe groot is de kans dat de Bikkel Brothers er weer bij zijn volgend seizoen? Mocht AFC ons willen houden, is die kans zeker groot. We hebben het prima naar onze zin, het samen kunnen spelen is een succes gebleken en de prestaties mogen er zijn.

Waarin ben je goed, wat kan beter? Ik ben vrij allround en kan op meerdere plekken spelen. Fysiek en conditioneel goed, neus voor de goal, koppen, beide benig. Mijn bal-aannames kunnen beter. Kenny en ik zijn zeer competitief. Emoties? Als iemand onrecht wordt aangedaan, kan ik daar slecht tegen. Dan kan ik daar soms te lang in blijven hangen. Wat ten koste gaat van mijn spel, ja.

De mooiste voetbalgebeurtenissen tot nog toe? Kampioenschap en promotie naar Divisie 3/zaterdag met Quick Boys nadat ik 30 goals had gemaakt. En een paar wedstrijden met Dundee, toen ik, voor het eerst in de basis, tegen Celtic, Man of the Match-werd. Daarna ging het tegen Hearts ook heel goed. Waarom toch weg? Meningsverschillen met de coach, en, wat niet hielp, last van eenzaamheid buiten het voetbal om. Ik had terug gekund na een jaar verhuurd te zijn aan Wuppertal, toen er een andere coach kwam bij Dundee. Niet gedaan, helaas, maar terug naar Quick Boys, waar ik het aan het eind van het aanvankelijk succesvolle seizoen aan de stok kreeg met de daar aangetreden Dirk Kuyt. Maar daarover is wel genoeg gezegd en geschreven.

door Michael van Os