In de schijnwerper Vincent Weijl!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Kon. HFC was dit Vincent Weijl.

Vincent Weijl, voetbalnomade, oud-prof.  Het ‘kind van de club’ -nou ja, uit de F-jes-tijd en nu alweer 28 jaar- kwam onverwacht langs op Goed Genoeg vorige maand. En werd door coach Uli Landvreugd al snel goed genoeg bevonden om zijn eerste minuten te maken als invaller uit tegen Spakenburg. Speelt links of rechtsbuiten of achter de spitsen.

En? Tevreden over die 20 minuten tegen de Blauwen? Volgens de coach was je technische bagage goed, maar kon je conditie beter. Je laatste wedstrijd was in IJsland, de laatste van zeven landen, in oktober. Ik trainde al een paar weken mee. Het was een moeilijk periode om in te vallen. Eigenlijk was ik meer rechtsback dan rechterspits: ballen wegwerken bij de 16, loeren op een counter. Niet mijn geweldigste wedstrijd, nee. Toen het IJslandse seizoen voorbij was diende zich geen echt interessante job aan elders in de wereld. Mijn vriendin en ik zijn gek op reizen en andere culturen leren kennen. Via het voetbal. Ik meldde me bij AFC aan in januari nadat ik had besloten, als investeerder, een restaurant te beginnen. Maar wel eentje waarop ik in de beginperiode goed toezicht wilde houden, zijnde franchisenemer, mijn eerste baantje ooit buiten het voetbal. Samen met mijn vriendin. Weer iets nieuws. Het is een Par Hasard geworden, hoek Hoofddorpplein. Een bourgondisch café & friterie, dus absoluut geen snackbar.

Wat vond je van het niveau en zie je de basis in het verschiet? Ik vond het nogal hard en fysiek, ook wat rommelig. Moest ik aan wennen. Ja, ik ben goed genoeg voor het eerste, gezien ook mijn cv en ervaring. Maar, wist ik natuurlijk van tevoren, ik voegde me bij een goed spelend team dat bovenaan de tweede divisie staat. Niets is dan vanzelfsprekend. Maar ik zal alles geven. Wij moeten gewoon kampioen worden en, mede gezien mijn restaurant, dat in mei opent, hoop ik bij te tekenen voor volgend seizoen als alles goed gaat. Daarna zie ik wel weer.

Hoe zie je AFC na al die jaren? AFC zal altijd AFC blijven, de mooiste club van Nederland. Ik ken heel wat jongens en mijn broer speelt er natuurlijk ook. Hier spelen past helemaal in mijn plaatje.

Waarin ben je goed, wat kan beter? Ik ben vrij creatief, heb een goed inzicht en een goed linkerbeen. Verdedigen en de omschakeling kan beter. En ik moet meer met mijn scorend vermogen doen: het zelf scoren mooier gaan vinden dan een mooie pass geven.       

door Michael van Os

Vincent Weijl belandde na AFC via Ajax en AZ als 17-jarige bij Liverpool, in het tweede. Volgens hem ging het ‘best goed’ daar (hij speelde ook nog in Oranje-Onder 19 en Onder-21-Mv). Maar werd, met vele tientallen anderen, slachtoffer van Rafael Benitez’ exit. Waarna, onder druk van de fans die maar geen prijzen kregen, van bijna de gehele door hem binnengehaalde buitenlandse gemeenschap afscheid werd genomen. Weijl werd verhuurd aan Helmond Sport. Daarna kwam Eibar (Spanse), Cambuur, South China AA en Tai Po FC (beide Hong Kong), CF Fuenlabrada (Spanje), FC Fredericia (Denemarken), KPNL FC (Maleisie), FC Samtredia (Georgie) en IA (IJsland). In vier landen was hij samen met Jane Kelly.

door Michael van Os