In de schijnwerper: Uli Landvreugd

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC -Katwijk was dit Uli Landvreugd.

Coach Uli Landvreugd kijkt enthousiast terug op het seizoen tot dusver. Wie niet. Maar deze seizoenshelft wacht nog de wedstrijd vandaag tegen Katwijk, nummer 2. De 17e wedstrijd is 12 januari thuis tegen de huidige nummer 3, IJsselmeervogels. ‘’We gaan natuurlijk weer voor winst.’’

Tussen Katwijk en IJsselmeervogels zit nog de bekerwedstrijd op 18 december, uit tegen Eredivisionist Willem 2. Heftig!  En ze hebben nog een rustdag meer dan wij en trainen normaal al dubbel zo vaak. Niet ideaal allemaal. De competitie is natuurlijk belangrijker, dus we zullen vandaag niemand sparen voor dinsdag. Pas vanavond ga ik mij druk maken over die bekerwedstrijd, die we natuurlijk graag winnen.

Ken je Katwijk een beetje? Onze kansen?  De kampioen van vorig jaar, nu nummer 2 en een goeie ploeg, maar we gaan voor winst. Thuis wonnen we alles, dat zegt toch wel wat. Het wordt een speciaal potje. In ieder geval qua sfeer en beleving, want Katwijk brengt altijd flink wat trouwe supporters mee. Maar we gaan er niet er anders in dan normaal, qua voorbereiding. Ik volg ze al een tijd, mede door contact in mijn coaching periode bij Barnet met Dick Schreuder, die Katwijk na Barnet ging trainen. En met Marciano Mengerink, hun topspits die toen bij Barnet speelde.

Liever geen kampioenschapsvraag? Er kan namelijk nog van alles gebeuren. Katwijk stond tegen het eind van vorig seizoen bovenaan met een grote voorsprong, maar werd pas kampioen in de laatste wedstrijd Om maar wat te noemen. Maar we zijn vol goede moed. We hebben nog niet één keer onterecht gewonnen. Het verlies uit tegen Sparta was onnodig, het gelijkspel in Scheveningen eigenlijk ook. We draaien vaak goed de laatste wedstrijden, en bovendien: we groeien nog.

Yordi Teijsse denkt dat jullie wel mee kunnen komen in Divisie 1, zei hij in de vorige aflevering van dit prachtblad. Jij? Dan moet de hele club wel op de schop. Inclusief de selectie, wil je niet onderaan gaan bungelen. Denk aan Achilles ‘29. Als sportman mik je natuurlijk op het hoogst haalbare, maar als clubman zie je toch liever een gezonde club. Nee, promotie willen lijkt mij niet erg realistisch voor AFC. Alleen financieel al.

Het eerste lijkt verder af te drijven van de jeugd, na die zo belangrijke versterking van buitenaf. Nou, ik span me er juist voor in om dat gat te verkleinen, door de contacten te intensiveren door verschillende activiteiten. Je ziet de belangstelling van de jeugd voor het eerste al wat toenemen. En waarom zouden jonge AFC’ers die het net niet halen bij Ajax, AZ en FC Utrecht niet terugkomen, om klaargestoomd te worden voor Divisie 2? 

De bank en je selectiebeleid. Ben je harder als coach dan je overkomt? Ik sta er echt erg relaxed in hoor, maar je moet scherp zijn met keuzes en soms impopulaire beslissingen nemen. Verder bewaak ik de grenzen goed van wat je toestaat of niet. En ik hou niet van geklaag, want alles is hier goed geregeld. Een luxeprobleem hebben we wèl, want meer kwaliteit op de bank dan vorig seizoen. Nuttig in geval van blessures, kaarten of spelaanpassingen. Bovendien houdt dat basisspelers scherp.                                                              

door Michael van Os

.