In de schijnwerper: Ton du Chatinier

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – De Treffers was dit trainer/coach Ton du Chatinier

Als een Heintje Davids was-ie daar weer, Ton du Chatinier (58), nu aan zijn derde periode als coach van The Reds begonnen. Met een overwinning, in blessuretijd, uit tegen Jong FC Twente. Zijn vorige eindigde in 2007. Begin juli volgde du Chatinier de onverwacht vertrokken Bart Logchies op. De Treffers? Voorzichtig: ''We kennen elkaar goed en zijn aan elkaar gewaagd.''

Alleen je assistent, Said Moumane, speelde in jouw tijd. Veel veranderd op Goed Genoeg? ''Nou nee, de cultuur, de sfeer is nog hetzelfde. Lachend: En als ik het clubhuis inloop moet ik denken aan een aflevering van die serie 'Cheers,' want dan zie ik nog steeds dezelfde gezichten rond de bar.''

Lastig, het professionalisme er goed in krijgen bij zo'n oude amateurclub? ''Amateurclub? Niet één club in de Tweede Divisie is nog een amateurclub.''

Een 'gestolen' overwinning werd die eerste zege genoemd. Lessen? ''Dat we ons niet kunnen veroorloven niet goed genoeg bij de les te zijn. In deze nieuwe afdeling is een hogere handelingssnelheid noodzaak. We moeten ook simpel spelen. Waarmee ik bedoel: weten wanneer je een actie kan maken en vooral wanneer niet. Simpel spelen is voor een hoop spelers nog het moeilijkst zei Van Hanegem altijd. Want dat vereist een dosis zelfkennis.''

Je selectie lag al vast. Alleen de komst van Johan Kulhan, die je kende van vorige clubs, had je zegen. Wensen? ''Ja, meer publiek op Goed Genoeg. Je moet eens zien hoeveel bezoekers die zaterdagclubs trekken. AFC is hier toch de grootste en hoogst spelende club na Ajax, maar zelfs als Ajax niet speelt of uitspeelt is het bezoek maar zeer beperkt. Derby's die wat meer publiek trekken zijn er ook niet meer, of het moet tegen Kon.HFC zijn. Ik snap het niet.''

De verdediging is de beste aanval zeggen coaches vaak: tegenhouden, counteren, scoren. En jij, als oud-verdediger? Nog steeds 4-2-3-1? ''Ja, maar iets behoudender, tegen het 4-3-3 aan. Ik ben geen aanhanger van betonvoetbal, hoor, ik houd ook van aanvallend spel, maar je moet wel realistisch blijven.''

Waarin was je goed, wat kon beter, in je periode van 14 jaar als pittige FC Utrecht-verdediger… ''Ik was niet de snelste, en drie man passeren was er bij mij niet bij, maar ik kon een bal redelijk goed inspelen, las het spelletje wel aardig en was sterk in de lucht. Mijn linkerbeen? Lachend: Gebruikte ik alleen om op te staan.'' 

Het bestuur gaat voor 't linker rijtje las ik ergens. ''Ik heb geen opdracht of wat dan ook gekregen. Dat is mijn doelstelling. Maar ik zit nog in de kijkfase: wie past het best bij wie in een bepaalde wedstrijd. Na 8, 9 wedstrijden kan ik pas zeggen op welke plaatsen we realistisch een kans maken.''

Het vertrek van Logchies, die AFC toch naar de Tweede Divisie had gebracht, verraste je. Nog geïnformeerd naar 't waarom? Kan leerzaam zijn. ''Ik heb wat in de krant gelezen erover, maar nee, heb ik niet gedaan. Ik wil het niet weten ook. Je kent de verhalen die je krijgt, ook als ik Logchies zelf zou spreken. Ik richt mij op wat voor me ligt.''                    

door Michael van Os

.