In de schijnwerper: Tom van den Brink

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – VVSB was dit Tom van den Brink..

Aanvaller/middenvelder Tom van den Brink (26) stapte per dit seizoen over van ADO'20 na drie (Topklasse) seizoenen.
Was toe aan wat anders en gaf dat aan nog voordat de club uit Heemskerk degradeerde, waarna verschillende goede spelers de club verlieten.
De laatste twee seizoenen scoorde hij in totaal 21 keer, maar bij AFC heeft hij nog weinig kunnen laten zien.
Dat gaat veranderen, bezweert hij.

Geboren in Akersloot, jaren daar gespeeld voor Meervogels, waar je jongste zus nog steeds voetbalt. En ook nog eens drie jaar in de jeugd van AZ. En, na ADO'20, The Reds. Hoe en via wie kwam je terecht bij AFC en waarom?

''Toen ik mijn vertrek had gemeld bij ADO'20 werd ik door verschillende verenigingen benaderd. Inderdaad, vooral uit de Bollenstreek. En door AFC, door Henk Bijlsma. Ik kende de club van de onderlinge wedstrijden tussen AFC en ADO'20. Daar kwam nog bij dat ik van Akersloot naar Amsterdam verhuisde om samen te gaan wonen met Jolisca. Bovendien kon ik later van Beverwijk worden overgeplaatst naar Amsterdam door mijn werkgever (PDZ Uitzendbureau, waar Tom als Intercedent werkzaam is-MvO). Dus dat scheelde ook veel reistijd. AFC sprak me erg aan als club. Van die keuze heb ik nog geen minuut spijt gehad.''

Echt niet? We hebben nog weinig van je gezien.

''Nee, de start was verre van ideaal. Eerst moest ik een schorsing van drie weken nog van eind vorig seizoen uitzitten, na een wilde tackle. Er zat kennelijk wat frustratie na dat seizoen, want ik krijg nooit een kaart, zelfs geen gele. En daarna liep ik twee blessures op bij AFC 2, terwijl ik daarvoor nooit blessures had gehad. Eerst aan mijn lies, wat snel over was, toen door een schop tegen mijn enkel, waardoor ik twee maanden niet kon spelen. Tja, en dan is het wel voetbal, dan heeft de trainer zijn basisteam allang samengesteld en moet je op de bank wachten op je kans. Ik had het heel anders voorgesteld allemaal. Maar genoeg gebaald. Als ik een kans krijg ga ik die pakken. Overigens moet ik wel zeggen dat ik heel erg goed ben opgevangen bij de club, door spelers en staf. Ondanks al die tegenslagen. Als een warm bad voelde het. Reden te meer om snel te laten zien wat ik kan bijdragen, wat mijn meerwaarde is voor het team.''

Rechtspoot, maar je noemt jezelf tweebenig. En je staat te boek als aanvallende middenvelder die ook op de flanken inzetbaar is, bij voorkeur op rechts. Waarin ben je goed, wat kan beter?

''Mijn scorend vermogen in combinatie met mijn snelheid. Mijn tactische positionering kan altijd beter. Of ik een penalty ook met links durf te nemen? Ja hoor.''  

Heb je nog adviezen voor het team zo vanaf de bank bezien? 

(moet even nadenken, ook over de formulering) ''Misschien moeten we eerder overschakelen naar een andere optie, als de eerste niet rendabel blijkt.''                                            

door Michael van Os