In de Schijnwerper: Tim Linthorst

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – De Treffers was dit Tim Linhorst.

De 1.94 meter lange centrale verdediger Tim Linthorst (24), nieuwkomer bij AFC, startte met drie goeie wedstrijden. Vandaag afwezig wegens rode kaart. Maar na die eerste nederlaag, uit tegen Kon. HFC, meent de geboren Apeldoorner nog steeds: ‘’Dit team kan meedoen om een plek in de top-5.’’ CV: SP Teuge, AGOVV, 10 jaar Vitesse, twee jaar De Graafschap 1 en seizoen in Duitsland.

Jammer, dat rood in Haarlem wegens hands en daardoor die penalty tegen, zo vlak voor het eind. Wat ging er mis? ‘’Tja, een scrimmage op 10 meter van ons goal. Wilde de bal blokken en dacht dat de bal mij schampte op een andere plaats, de achter-bovenarm, maar de scheids zag het helaas anders.’’

Hoe bevalt het bij AFC en wat voor ervaringen breng je mee uit Duitsland, waar je vorig seizoen voor 4e divisionist Berliner K 07 speelde? ‘’Ik heb het enorm naar mijn zin. Goeie gesprekken gehad, ook met oudgedienden die zelf hoog hebben gespeeld. Het voetbal is even wennen. Komend uit het profvoetbal was ik gewend aan zeven periodes per week te trainen, verspreid over vijf dagen. Los van de wedstrijden. Graag breng ik die Duitse ‘over mijn lijk’-mentaliteit over, dat willen vechten tot en met de laatste minuut.’’ Lachend: ‘’ En nooit klagen, in Nederland is dat wel anders.’’

Hoe vergelijkt niveau en publieke belangstelling? ‘’Vergelijkbaar, maar daar gooien ze alles vaak dicht achterin om een kleine voorsprong te behouden. In plaats van, zoals in Nederland, met mooi voetbal er nog eentje te willen maken, de risico’s voor lief nemend. Berliner is een relatief kleine club met thuis maar 100-600 toeschouwers. Maar uit, tegen grotere clubs, soms wel 5000-7000.’’

Je kwam hier via Kenny Teijsse, die je nog kende van de onderlinge wedstrijden tussen Go Ahead en De Graafschap. Al een beetje gesettled? ‘’Ja hoor. Woon nu in Buitenveldert, ga vaak naar de gym en besteed ook veel aandacht aan voeding om mijn lichaam top te houden. Maar ik houd wel van gezelligheid en een drankje, hoor! En zoek werk. Liefst iets aansluitend op mijn MBO4-studie: in de verkoop of de handel. Ik wil ook mijn TC2-diploma halen.’’

Definitief voor een maatschappelijke carrière gekozen dan? ‘’Nou, ja en nee. Ik ga door bij AFC zo lang ik me zo goed voel en het zo lekker gaat als nu. Dan kan ik hier zo enkele jaren blijven spelen. Maar mijn prof ambitie is niet overboord gezet. Als ik nog een keer een stap kan maken, liefst weer buiten Nederland, zou ik dat kunnen doen.’’

Waarin ben je goed, wat kan beter? ‘’Uh, ik ben meer van de wij-aanpak dan van het ‘ik’. Moet dat nou?  Oké, duelkracht, koppen, mijn linker been, maar met rechts kan ik ook uit de voeten, mijn crosspasses. Beter kan: mijn aanzetten in de eerste 2 meter en aanvallend koppen. Moet toch kunnen scoren bij corners.’’

Was je eigenlijk altijd een verdediger? ‘’Nee, tot de D1 bij Vitesse was ik spits. Maar toen ik door bleef groeien begonnen ze te zeggen dat ‘die lange’ maar beter achterin kon gaan spelen.’’                                                    

door Michael van Os