In de schijnwerper Tiemen van Hezel!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC -HHC Hardenberg was dit Tiemen van Hezel.

Na een reis van vier maanden door zeven landen in Midden- en Zuid-Amerika, grotendeels alleen, belandde de geboren en getogen Groninger Tiemen van Hezel (27) in Amsterdam. Heelhuids. Als laatste nieuwkomer in The Reds-selectie (en als ABN Amro-trainee, na een Master’s studie Finance). Na vijf succesvolle seizoenen bij HHC Hardenberg, tegenstander vandaag.

Onvermijdelijke vraag: wat wordt ‘t vandaag? Met veel jongens ben ik bevriend en houd ik nog contact, al heb ik HHC dit seizoen niet zien spelen. Ze vormen een sterk team, gewend aan elkaar, dus goed ingespeeld. Iedereen bleef dit seizoen, op mij na, waarvoor een vervanger kwam. HHC is zeker een goeie middenmoter, maar AFC schat ik hoger in, vanwege de individualistische kwaliteiten van enkele spelers en het feit dat het elftal steeds beter als team draait, ondanks verschillende nieuwe gezichten in de basis. Wij zijn dus wel favoriet, ja.

Je hebt tegen heel wat tegenstanders van AFC gespeeld, kent ze dus goed. Hoe hoog kunnen we eindigen? Pas twee seizoenen hoor, daarvoor speelde HHC in de Topklasse zaterdag. Maar een plaats in de top-3 moeten we zeker aan kunnen, nu we, na een derde van het seizoen, bovenaan staan.

Je kreeg je eerste speelminuten vorige week. Wanneer zien we je in de basis? Geen idee. Ik ben ondertussen wel fit genoeg om te spelen, maar kan op dat vlak nog stappen maken. Er is nogal wat concurrentie op het middenveld, maar een basisplaats moet haalbaar zijn, schat ik in. Bij HHC zou ik al boos geweest zijn, zo lang op de bank, maar hier ken ik mijn plaats. Ik moet beter zijn dan anderen. Even goed is niet genoeg. Overigens heb ik bij HHC overal gespeeld behalve in de goal, maar wel meestal op het middenveld. (Lachend) Uiteraard hoop ik dat ik minuten maakt tegen mijn oude team. Ik weet ze natuurlijk goed te bespelen.

Na Be Quick, je jeugdclub, FC Groningen, eerst O19, toen Jong Groningen en Groningen 2, toen kort terug naar Be Quick, toen Hardenberg en nu AFC Amsterdam. Hoe bevalt het? Toen Be Quick kampioen werd ging de coach naar HHC en die haalde me daar naartoe. Lastig, want wel een vriendenteam, waarvan er overigens nogal wat naar Amsterdam zijn verhuisd. HHC was een stap omhoog en ook financieel interessant. Ik was wel toe aan een verandering na al die jaren Groningen. Het bevalt goed bij AFC, dat ik een beetje kende als tegenstander. Leuke club, eentje van tradities. Een beetje net als Be Quick. Daar wordt de kantine trouwens ook clubhuis genoemd.

Standaard vraag: waarin ben je goed, wat kan beter? Rustig zijn aan de bal, overzicht houden, redelijk sterk in duels en makkelijk afstanden kunnen overbruggen. Ik kan soms wat dominanter zijn, het spel wat meer naar mij toe trekken. Ook als anderen naar mij schreeuwen.

Je hebt bij FC Groningen nog samengespeeld met Virgil van Dijk… Ja, hij zat soms op de bank bij het tweede. Je zag zijn potentie toen wel, maar dat ie bij Liverpool zou gaan spelen en captain van Oranje zou worden, nee, dat hadden we toen echt niet verwacht.

door Michael van Os