In de Schijnwerper Thomas van den Houten

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – VVSB was dit Thomas van den Houten

Hij sloot als laatste aan bij The Reds, linksachter Thomas van den Houten (27). In de basis, logisch, want vorige club Telstar. Opmerkelijk: woont weer in Goes, waar zijn wieg stond, na zijn vertrek uit IJmuiden. Maandagavond naar een Zeeuwse sportschool, twee keer per week heen en weer naar Goed Genoeg om te trainen.

Hoe kwam je bij AFC terecht? ‘’Vorig seizoen was ik al eens wezen kijken bij AFC met Ronnie van Es, zoals ik meer regioclubs bezocht als ik zelf niet speelde. Die indruk was positief. Na het onverwachte vertrek van de nieuwe linksachter belde Ton du Chatinier en kort daarna ook Jack van Gelder. Na een training kwamen we snel rond. Veel over de club weet ik nog niet, behalve dat alles goed geregeld is en dat ik heel goed ben opgevangen, met name door Bob Duis, maar ook door de groep.’’ 

Je speelde in twee jaar 43 wedstrijden bij Telstar, na je periode bij Olympic Charleroi in België, Hoek en Goes. Waarom werd je contract niet verlengd bij Telstar en mislukte je trial bij FC Dordrecht? ‘’ Nadat ik vanaf de winter weer in de basis stond scheurde ik een aantal pezen en spieren af in mijn voet, waardoor ik dat seizoen niet meer kon spelen. Vanwege die blessure heb ik de toen nieuw benoemde Technisch Directeur en trainer niet kunnen overtuigen van mijn kwaliteiten. Jammer, want ik had er graag nog een seizoen gespeeld. Bij FC Dordrecht wilde de staf mij er wel bij hebben, maar de clubleiding besloot anders.’’

Nog interesse in nieuw profavontuur? ‘’In principe wel, maar nu niet aan de orde. Ik ga voor de combi voetbal en voorbereiden op een maatschappelijke carrière. Mijn studie aan de Hogeschool Zeeland (Int. Business en Management-MvO) heb ik weer opgepakt. Zo kan ik ook vaker bij mijn zoontje Daley van bijna 4 zijn. Soms komt ie mee, als we op zondag spelen, en mijn vader rijdt. Kan ik ook een biertje meepakken. Misschien dat ik volgend jaar in of nabij Amsterdam ga wonen, met oog op werk of een nadere studie daar.

Hoe vergelijkt spelen bij Telstar met Div. 2? ‘’Bij De Treffers sprak ik een oud-collega van Telstar en we waren het erover eens dat je er ook hier vol in moet gaan; zelfs 95% is niet genoeg. Tuurlijk, de handelingssnelheid is hoger. En bijna elke dag trainen en ook vaak ’s avonds samen doorbrengen met de jongens die niet in de buurt van de club woonden heeft z’n positieve effecten op het spel. De druk is ook hoger in Divisie 1 en soms speel je voor veel publiek, goed voor de motivatie.’’

Wat doe je goed, wat kan beter? ‘’Vergeleken met vorig jaar mag ik fysiek nog wat sterker worden, maar ik speel de wedstrijd wel uit hoor. Mijn linkerbeen is wel duidelijk de sterkste. Ik heb een redelijk goeie trap, een meer dan voldoende passing en persoonlijke duels winnen lukt ook meestal wel. Ik doe keihard mijn best om de jongens mee te krijgen in het positieve.’’

Tweede van onder. Het Parool: ‘Crisis bij AFC. ‘’We hebben een heel goeie selectie, maar we scoren dus heel moeilijk. En veel goals tegen als we volle bak vooruit gaan aan het eind. We moeten uit deze spiraal zien te komen, en daar werken we aan als groep. Eén goeie overwinning en het kan zomaar omslaan. Dat soort praat hoor je bij de buitenwacht, niet bij ons.’’

door Michael van Os