In de schijnwerper Theo Zwarthoed!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC Kon. HFC was dit Theo Zwarthoed.
.

Toen AFC’s keeperstrainer Dennis Gentenaar naar Al-Wahda in de VAE ging, als assistent van Maurice Steijn (beide o.m. ex-VVV), werd Theo Zwarthoed (36) aangetrokken voor die voor hem nieuwe functie. De broodnuchtere Volendammer keepte bij FC Volendam, AZ, RKC, De Graafschap, Go Ahead Eagles, Excelsior en NAC, waar hij zijn carrière vorig seizoen beëindigde.

Hoe kwam je bij AFC terecht? Kende daar iemand je? Ik werd gebeld door Jair Koekoek die mij vermoedelijk nog kende van toen we samen voor Jong AZ speelden. Klein wereldje natuurlijk. Ik moest er goed over nadenken, want heb een gezin met drie kinderen, waarvan er twee op een hoog niveau voetballen in Volendam. Die zie ik graag spelen. Ook train ik er de jeugd nog een paar dagen. Eigenlijk wilde ik een jaar ‘vrij’ nemen, was wel even klaar met voetbal. Bovendien wil ik in Volendam een eigen schildersbedrijf beginnen. Na vier jaar ben ik ook uit de keepersschool ZHZ gestapt, dat nog wel doorgaat. Toen ook geen profclub meer belde ging ik op het verzoek in. Een nieuwe functie, ik moet kijken of ik het leuk vind, er verder in wil gaan, of ik goed kan overbrengen wat ik wil overbrengen. Het trainersvak moet wel in je zitten.

Hoe bevalt het tot nog toe? Zie je wel eens wedstrijden? Hoe lang blijf je? Ik vind het wel leuk bij AFC, leuke mensen ook, ik heb het naar mijn zin. Na dit seizoen maak ik de balans op. Ik ga niet naar uitwedstrijden, en zo nu en dan naar een thuiswedstrijd, maar bekijk de samenvattingen op tv natuurlijk wel.

Vorige week uit tegen Jong Volendam was je er vast bij. Je mening over ons teams en de 4x vissende AFC-keeper, graag. Lekker dichtbij, hè. Fijn dat AFC won. Wat een schiettent was dat zeg… Daar kon Patrick niets aan doen, prima keeper. Het stond achterin enkele keren niet goed. Maar dan toch winnen na steeds opnieuw een tegengoal te krijgen zegt wel wat over de goede mentaliteit van AFC. Je moet dat ‘wij zijn kampioen’ van je afschudden, en die houding zat er de wedstrijd daarvoor een beetje in. Iedereen wil je nu extra graag verslaan, en je komt ook nog eens uit Amsterdam. Dan willen de tegenstanders wel.

Je hebt ook nog in de Tweede Divisie gespeeld, twee jaar geleden, bij De Dijk, toen nog gesponsord door Heino Braspenning. Duurde niet lang. Zelfs geen wedstrijd gespeeld. In mijn contract stond dat ik weg kon als zich een BVO meldde, en dat was toen Excelsior.

Vaste vraag. Waarin was je goed als keeper, wat was minder? Moet ik dat nou… Niet fijn… Oké, ik kon de wedstrijd goed lezen, de diepte eruit halen en goed meevoetballen. Minder? (droger dan droog:) Mijn voorzetten van de zijkant.

Hoe kijk je terug op je carrière en wat is je vooral bijgebleven? De trainers Co Adriaanse en Louis van Gaal en de Europese wedstrijden. Maar verder heb ik niet zoveel met voetbal, een wereldje op zich waarin politieke spelletjes worden gespeeld en alles leuker lijkt dan het is.

door Michael van Os