In de schijnwerper Teun van Zweeden!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – TEC was dit Teun van Zweeden.

Na twee oud-fulltime profs, Jordi van Gelderen en Johan Kulhan, de schijnwerper op ééen van de benjamins van The Reds: de 19-jarige back Teun van Zweeden. Geboren in Amsterdam, getogen in Haarlem en nu weer terug in Amsterdam. Als student op kamers. Zijn eveneens 19-jarig collega-verdediger Danny Goedkoop belichtten wij mei vorig jaar.

Vraagje voor insiders (en Du Chatinier-watchers). Kom jij weleens in de Reguliersdwarsstraat, Teun? Harde lach: ''Ik? Neeeee.''

Geboren in Amsterdam, op je 4e verhuisd naar Haarlem. Daar begonnen bij Alliance, t/m de F1. En toen? ''Gescout door FC Haarlem, aangenomen na een stage, daarna, met dank aan de samenwerking met Ajax destijds, uitgenodigd voor een training bij Ajax. Daar de hele jeugdtraining doorlopen, tot en met de A1 vorig seizoen.''

Maar helaas, geen profcarrière, geen contract. Toen vertrokken naar AFC 1, waar je al vier keer hebt gespeeld, waarvan één keer in de beker. Gekozen voor een maatschappelijke carrière, want student Economie & Bedrijfskunde aan de UVA. Waarom geen andere profclub geprobeerd? ''Die mogelijkheid had ik wel. Zo ben ik een dag bij FC Twente geweest. Maar het was me allemaal te ver weg en ik had eerder al ervaren, in een tussenjaar, dat ik niet lekker in mijn vel zat met alleen maar voetbal, elke dag weer. Met een mogelijke afwijzing, hoe teleurstellend ook, had ik ook rekening gehouden. De combi met studeren is mooi en dat kon goed bij AFC. Hoe ik daar terecht kwam? Via een kennis bij AFC die Benny Nihom weer kende. Of ik al weet wat ik wil worden later? Nee, geen idee, daarom heb ik ook een vrij brede studie gekozen.''  

De standaardvraag: waarin ben je goed, wat kan beter? ''In één-op-één-situaties mijn mannetje uitschakelen. Beter kan nog wel mogelijke verdedigingssituaties inschatten terwijl je mee naar voren komt. Zeg maar het doceren: de juiste momenten kiezen. En mijn linkerbeen kan beter.''

Als je moet kiezen: liever links-, of rechtsback? ''Dan rechtsback, maar ik ben een back en mijn doel is om in de basis te komen. En dan maakt het mij niet uit op welke plaats. De laatste jaren heb ik behalve rechtsachter soms ook centraal achterin en op het middenveld gespeeld.''

Je speelde mee in de seizoen opener tegen Ajax. Hoe heb je dat ervaren? ''Erg leuk, natuurlijk, om tegenover Amin Younes te staan. Met Anwar El Ghazi, Donny van de Beek en Jairo Riedewald heb ik Ajax' jeugdopleiding gedaan, ook heel leuk natuurlijk.''

Grote voorbeeld, op jouw plek? ''Linksback David Alaba van Bayern München. Komt veel op, enorm loopvermogen, en staat zijn mannetje als verdediger.''

Komt het goed met je oude club? ''Ja hoor, nu met Hakim Ziyech als beste Eredivisievoetballer van vorig seizoen erbij. Bosz heeft gewoon z'n tijd nodig om alles in de juiste vorm te gieten.''

Zeker even wennen bij AFC, na tweemaal per dag trainen, vier dagen per week, bij Ajax? ''Bij Ajax word je getraind om profvoetballer te worden, maar hier wordt ook serieus getraind hoor en voorlopig genoeg ook, lijkt mij. Al zit er iets meer van ontspanning in, want de jongens komen van hun werk of hun studie af. Dat geeft toch een ander, prettig gevoel.''  

door Michael van Os