In de schijnwerper: Robbert Schilder!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Jong Sparta was dit Robbert Schilder

‘AFC gelinkt aan routinier Robbert Schilder’ onthulde de voetbalpers medio augustus al. Zaterdag j.l. maakte de 33-jarige linksbenige middenvelder/centrale verdediger ‘stilletjes zijn debut’ volgens diezelfde media, toen hij Cody Claver in de 73ste minuut uit tegen Noordwijk verving.

Mooie staat van dienst. Oud-Ajacied, ex-Heracles, NAC, FC Twente en Cambuur, waar zijn contract niet werd verlengd. Verrassend, volgens sommigen. Je trainde mee met Volendam. Stage? Bij AFC ook? Ik wilde mijn conditie niet te ver weg op peil houden na Cambuur, en dat kon via de assistent-coach van Cambuur, nu bij Volendam werkzaam. Daarvoor was ik dankbaar. Ondertussen hoopte ik op een leuk avontuur in het buitenland. Mijn koffer stond klaar. Wat kwam was helaas te vaag. Maar meetrainen met de selectie, bijna dagelijks, en het steeds heen en weer rijden vanuit Amsterdam, maar dan niet toeleven naar een wedstrijd, zoals de anderen, werd moeizaam. Het vooruitzicht om elders laag in de Eerste Divisie op maandagavond uit tegen Top Oss te spelen sprak evenmin meer zo tot de verbeelding. Na het contact met AFC, waar ik nog wat mensen kende, ook van heel vroeger, ging het eerst ook om meetrainen. Dat beviel uiteindelijk beide kanten goed, ondanks mijn gebrek aan recente wedstrijdervaring. Nu heb ik ook tijd om eens goed na te denken over mijn leven na het voetbal. Zo kan ik gaan meelopen met een jeugdtrainer bij Ajax om te kijken of ik met mijn ervaring wat in de voetbalwereld kan betekenen later. Ik maak dit seizoen af bij AFC en daarna zien we wel weer. Mocht zich een mooie buitenlandse club melden, wat ik eigenlijk niet meer verwacht, zal ik daarover nadenken.

In Ajax, waar je in twee perioden 23 wedstrijden speelde na er in de jeugd te zijn begonnen na NFC en Amstelveen Heemraad, werd je door trainer Danny Blind linksback gezet. Tijdelijk werd vast. Na drie jaar bij NAC, en weer middenvelder, verhuisde ik naar FC Twente waar ik weer back werd. Daar was ik op een gegeven moment wel klaar mee. Maar ik kon alleen als linksback bij goeie Eredivisieclubs terecht, waarna ik besloot om een stapje omlaag te doen. Bij Cambuur kon ik wel op het middenveld komen en met meer plezier voetballen.

Oranje’s -21, de beloften, maar ook heel wat wedstrijden in de Europa League. Je mooiste voetbalherinnering? Dat was toch wel bij NAC. Mijn beste tijd was dat wel als 23-26-jarige voetballer: vaste waarde, middenvelder en regelmatig scoren. Leuk wonen in Breda ook. Aan die periode dank ik die mooie transfer naar FC Twente. Tuurlijk, ik kan ook zeggen dat ik met NAC winnende doelpunten heb gemaakt tegen Feyenoord, PSV en Ajax, in de Arena, maar dat hoort er eigenlijk gewoon bij in een carrière.

Waarin ben je goed, wat kan beter? Goed aan de bal, mijn passing en inzicht. Beter kan aanvallend koppen en mijn rechterbeen, maar of dat er nog in zit…

AFC. Indruk? Deze club met tradities bevalt mij goed, de groep ook. Als Amstelveens jongetje speelde ik hier wel eens, 25 jaar geleden, en het clubhuis is nog steeds hetzelfde. Mooi is dat. Maar dat nieuwe wordt vast ook heel mooi hoor.                       
door Michael van Os