In de schijnwerper Rob Rietveld

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Katwijk was dit Rob Rietveld.

Amper zat hij bij AFC, na tien jaar in het eerste van Hercules, of de coach die hem aan aangetrokken heeft is weg. De 30-jarige verdediger Rob Rietveld heeft bij zijn vorige club vijf trainerswissels meegemaakt – en leren relativeren.  ‘’Hoe je je inzet blijft toch een kwestie van mentaliteit, je eigen mentaliteit.’’

Na SV Houten, waar je uiteindelijk twee jaar in het eerste speelde, volgde Hercules, nu Derde Divisionist. De laatste zeven jaar aanvoerder. Voetbal247.nl meldde dat, na een succesvol seizoen, veel spelers opstapten vanwege de ‘beperkte financiële ruimte’ van de club om ze te binden. Wat was jouw reden? ‘’Geen financiële, bovendien heb ik een goeie baan (de in Utrecht woonachtige Rob is salesmanager zakelijke pensioenen bij beleggingsbank Brand New Day in Amsterdam-MvO). Ik ben 30 en wilde nog een keer proberen om het hoogste te halen als amateurspeler, en dat is de Tweede Divisie. Ik had een lijstje met clubs, met daarop AFC als heel mooie club. Toen ik werd gebeld door Ton du Chatinier, nog voor gesprekken met anderen, nam ik graag die stap, na een nader gesprek. We kenden elkaar alleen van naam.’’

Bevalt het je hier, los van die plaats onderaan de ranglijst? ‘’Ja hoor, ik heb het prima naar mijn zin. Alles is goed geregeld. Hercules en AFC lijken wel op elkaar. In het clubhuis kom je ook dezelfde soort mensen tegen. De verschillen tussen Amsterdammers en Utrechtenaren zijn groter. Beetje poeha versus doe maar gewoon, haha. Mijn voetbaltoekomst? Nog niet over nagedacht. Ik bekijk het, gezien mijn leeftijd, van seizoen tot seizoen. Maar ik wil altijd spelen en ik hoop dat dat zo blijft. Ook als de blessures achterin voorbij zijn.’’

Heb je een mening over de coachwissel? Zie je al verschillen? ‘Ik zeg niet dat ik het niet zag aankomen. Ton zal ik niet afvallen, want iedere coach heeft goede en minder goede dingen. Je merkte wel dat er veel druk op hem stond, en dat is nooit prettig werken. Maar voetballen doe je toch meer voor jezelf dan specifiek voor een trainer; je mentaliteit moet voor iedereen eigenlijk gelijk zijn. Het is wel heel vroeg voor een oordeel, maar André Wetzel lijkt mij een prima vervanger. Hij zit er wat korter op en dat lijkt mij niet slecht voor deze groep.’’

Waarin ben je goed, wat kan nog beter? ‘’In duels ben ik wel goed, en mijn inspeelpasses zijn dat meestal ook wel. Een belangrijke goede eigenschap vind ik mijn coaching. Supersnel ben ik niet, en dat zal ook wel niet veranderen gezien mijn leeftijd. Maar iets aanvallender impulsen geven moet wel gaan lukken.’’   

 Hoe kijk je aan tegen het spelen in een hogere divisie? ‘’Tuurlijk, de handelingssnelheid is wat hoger en fouten worden sneller afgestraft. Maar wat vooral opvalt is dat de verschillen tussen de teams zo klein zijn. Iedereen kan iedereen verslaan. Waarom kunnen we niet winnen van koploper Katwijk? We hebben goeie spelers in de selectie, dus ook een goede bank. Maar ook veel nieuwkomers, dus moeten we als team beter worden. Ja, en meer scoren, het is al genoeg gezegd. Achterin houden we het steeds beter dicht.’’               

door Michael van Os