In de schijnwerper Randel Shakison

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – HBS was dit Randel Shakison.

Randel ShakisonAlweer aan zijn derde seizoen bezig bij The Reds, de snelle 25-jarige verdediger Randel Shakison, in en om het veld beter bekend als Sjakie. En als de man van de grote passen. Maar nu pas in de schijnwerper. Het kostte ons wat moeite om hem zover te krijgen. 'Ik praat niet zo graag over mijzelf' is zijn summiere uitleg. Een man van weinig woorden is deze geboren Amsterdammer, maar achterin is hij er eentje van defensieve daden van formaat.

Rood Wit, Fortius, DWV, jeugdopleiding Ajax, betaald voetbal bij hun belofteteam, Fortuna Sittard en FC Emmen, maar bij die laatste club nooit gespeeld wegens zware knieblessure. En nu AFC, maar niet genoemd bij eerste Harde Kern van spelers, die ook volgend seizoen bij The Reds zit. 'Het was toen nog te vroeg om daar wat over te zeggen. Ik heb gekeken hoe het seizoen loopt. Maar ook ik speel volgend seizoen weer bij AFC. Of ik uiteindelijk het liefst weer fulltime prof wil zijn? Iedere jongen wil dat toch?'

Toen AFC tegen Emmen speelde in de beker was je er niet bij, maar kun je iets zeggen over het niveau van de Topklasse/zondag en de Eerste Divisie? 'Ik denk dat AFC zeker mee zou kunnen draaien in de Eerste Divisie, en niet ergens onderaan. Maar dan zou er wel veel vaker getraind moeten worden.'

Standaardvraag voor iedere speler: waarin ben je goed en wat kan nog beter? 'Ik praat niet zo graag over mijzelf. Dat soort dingen weet iedereen wel over me.'

Geregeld schuif je door naar het middenveld en eindig je zelfs wel eens op de linker vleugel. Naar welke positie gaat je voorkeur uit? 'Naar linksachter, op die plaats speel ik al sinds mijn jeugd. Maar soms ben ik op een andere plek nodig. Ik hou wel van aanvallend voetbal hoor, maar verdedigen ligt me toch beter.'

Hoe hoog denk je dat The Reds kunnen eindigen dit seizoen? 'We hebben een goede, brede selectie dit jaar, dus een plaats in de top-7 die naar de nieuwe Tweede Divisie is zeker mogelijk. Zeker als we weer meer gaan scoren.'

Wie is je favoriete voetballer, linksachter en wie zou jij linksachter in Oranje zetten? 'Twee buitenlandse spelers: Neymar en Marcello, mooie voetballers qua spelstijl en techniek. En bij Oranje Van Aanholt, nu van Sunderland.'

Je geeft bij AFC training aan C-junioren en B-tjes. Hoe vind je dat en zie je al talentjes rondlopen mogelijk voor AFC1? 'Met kinderen werken vind ik erg leuk om te doen. Je brengt ze wat bij, maar vertelt ze ook wat ze juist niet moeten doen. Er lopen enkele goeie voetballertjes bij, maar ze zijn nog te vroeg in hun ontwikkeling voor zo'n voorspelling.'

Hoe keek je voor je komst tegen AFC aan en wat vind je nu? 'Zo van buiten gezien kwam de club wat negatief op me over, een beetje arrogant. Maar nu ik een tijdje meeloop zie ik het anders: als een hechte vereniging met tradities, en dat siert de club wel. Ook de selectie is een hecht clubje.'                                                                     

door Michael van Os