In de Schijnwerper: Raily Ignacio

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – IJsselmeervogels. was dit Raily Ignacio

Begonnen als rechtsback, keepte wel eens met zaalvoetbal. Toen middenvelder, daarna vaste centrumspits. De carrière van Raily Ignacio (30), geboren in de Haagse Schilderswijk en daar nog steeds woonachtig, is genoegzaam bekend. Hij heeft de titel Topscorer Aller Tijden van de Topklasse op zijn naam. Voorgoed, nu die klasse, waarin ie ooit zes goals in één wedstrijd maakte, in 2016 werd opgeheven. Na Kozakken Boys versterkt de speler met Curaçaose roots The Reds waar de scoring haperde.

Wat een welkom in Amsterdam: ‘Raily als reddingsboei’ en ‘Hoop in bange dagen’ kopte Amsterdam Sport van De Telegraaf na je doelpunt tegen Excelsior Maassluis. ‘’Iets te veel eer hoor, daarin ben ik erg nuchter. Dat gelijkspel was een teamprestatie. Bovendien had ik er meer dan eentje moeten maken. Maar een gelijkspel is niet goed genoeg. Deze selectie hoeft niet te degraderen, maar dan moet het nog beter, scherper.’’ Dan, lachend: ‘’Ik houd wel van aandacht, hoor, maar dan vooral van vrouwelijke.’’ Dan: ‘’Maar ik heb een vriendin, hoor, en een zoontje van twee, Elijah.’’

Je was bij het door je oude collega bij ADO Den Haag Danny Buijs getrainde Kozakken Boys buiten de basis gevallen, melden diverse publicaties. Waarom eigenlijk? ‘’Die verhalen kloppen niet. Ik heb een meningsverschil met de coach gehad, waarover ik niets wil zeggen. Had niets met mijn voetbalkwaliteiten te maken. Daarvoor zat ik in de basis, los van een blessure en een schorsing. Maar de heer Buijs en ik respecteren elkaar nog steeds.’’

Je noemde AFC een ‘warme club’ las ik in een interview. Wat bedoel je daarmee precies? ‘’Niets ten nadele van mijn eerdere clubs, maar dat slaat op het omgaan met elkaar hier. Behalve de voetballer wordt ook de mens erachter gezien. Ik werd fijn welkom geheten in een club die van tradities houdt. Dat kan ik waarderen. Dat voelt oprecht aan. Ik ben ook een oprecht persoon.’’

Mijn standaardvraag: waarin ben je goed, wat kan nog beter? ‘’Ik begin met dat laatste.’’ Lachend: ‘’Meer doelpunten maken.’’ Dan: ‘’Nou, oké, nog nadrukkelijker aanwezig zijn en beter koppen. Verder ben ik goed in de duels en sterk aan de bal. En als rechtspoot ontzie ik mijn linkerbeen zeker niet.’’

Wie is je favoriete Nederlandse spits en wie wil je in Oranje op die plaats? ‘’Patrick Kluivert, een mooi voorbeeld van een spits waarnaar ik graag keek. Oranje is lastig. Janssen werkt hard, maar het zit hem niet mee. Nou, Huntelaar waarschijnlijk. Als hij het ook goed doet tegen Feyenoord.’’

Belangrijk altijd is altijd geweest voor je, en nog steeds, je vertrouwenspersoon Albert van Oosten, oud-prof van ADO Den Haag. Net als jij. Je zou je met hem in de vastgoedwereld oriënteren. ‘’Ja, klopt. Hij is een heel goede vriend, aan wie ik heel veel verschuldigd ben. Heeft me ook mentaal gesteund en op het juiste pad weten te houden. Ik help hem wat bij zijn bedrijf. Het is goed om ook maatschappelijk stappen te maken.’’ 

door Michael van Os