In de schijnwerper Pieter Koopman

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – JVC Cuijk was dit Pieter Koopman!

Hij heet Pieter Koopman, hij is 28 jaar oud en 1.87 meter lang. De West-Fries speelde de laatste zeven seizoenen voor Hoofdklasser De Zouaven in Grootebroek. Jawel, AFC heeft eindelijk een echte spits. Na het stoppen van Sjoerd Jens raakten spelers als Pepijn Kluin en Tim Wulffraat langdurig geblesseerd, waardoor Pepijn Veerman, geen spits van huis uit, vorig seizoen soms zelfs licht geblesseerd door moest spelen op die cruciale plek.

AFC heeft er niet alleen een spits, maar ook een international bij…
Lachend: ''Ja, ik werk bij de politie en zit nu sinds drie jaar in het Nederlands Politie Elftal dat vorig jaar in Tsjechië het EK speelde. Of we er succes hadden? We eindigden teleurstellend en onverwacht zesde, helaas.''

Hoe ben je hier terechtgekomen?
Bart Logchies belde en die was door enkele mensen op mij gewezen. Gezocht werd een spits met een neus voor doelpunten, dus waren ze bij mij wel aan het juiste adres. Of ik iemand kende hij AFC? Nee, maar ik heb wel even gebeld met een collega bij de politie, Michael Lanting, nu van Spakenburg, die kort bij AFC heeft gespeeld. Hij sprak alleen maar lovende woorden over deze club.''

Vorig jaar 22 doelpunten en Speler van het Jaar, evenals het jaar daarvoor, met 21.Moeilijk weggaan na zeven jaar?
''Nooit makkelijk is dat. We zijn vorig jaar gedegradeerd met De Zouaven. De speler die er jaarlijks 10 of meer in schoot bleef steken op 3, anders waren we niet onderaan geëindigd. Na een mooie tijd daar, ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Bovendien vertrokken acht spelers uit de basis. Dat mijn teamgenoot Frank Abbring ook mee naar AFC ging was natuurlijk fijn.''

Wat voor soort spits ben je? Kun je een voorbeeld noemen?
''Mijn type spits is Dirk Kuyt, een werker, een sleurder.''

Die neemt ook de penalty's bij Feyenoord. Ga jij dat ook doen bij AFC?
''Daarover moet ik het nog hebben met Bart. Ik nam ze altijd bij De Zouaven, in ieder geval. Ja, dat kun je maar beter geregeld hebben in het team voordat het fluitje klinkt.''

Wat doe je goed, wat kan beter?
''Ik ben doelgericht en schiet makkelijk, soms te makkelijk, en ben een schuurder, een kilometervreter. Aan de bal kan ik me nog verbeteren, en koppen kan ook beter. Ja, ook met links kan ik op doel schieten, al gaat dat met rechts nauwkeuriger.''

Een seniorlid van AFC die je in de oefenwedstrijden aan het werk zag, zei over je:
''Hij doet het bewonderenswaardig goed.''
Vandaag is het menens, en een stapje hoger qua niveau. Vol goede moed? ''Jazeker. Ik voel me goed, de sfeer in de selectie is goed, daaraan wordt ook hard gewerkt door trainer en staf. En mijn opvang was prima, mede door die vier dagen met de selectie in Italië waardoor je elkaar versneld leert kennen.''

door Michael van Os