In de schijnwerper: Pepijn Kluin

In het programmaboekje 'AFC-Thuis' dat bij iedere thuiswedstrijd van AFC 1 wordt aangeboden, wordt een speler of iemand van de technische staf geinterviewd. Bij de thuiswedstrijd tegen VVSB was dit spits Pepijn Kluin. Dit interview is hieronder weergegeven.

Altijd spits geweest, is hij, Pepijn Kluin. Heel wat clubs gezien op zijn nog jonge leeftijd van 23 en enkele jaren prof gespeeld ook. Startclub, als Andijker, Andijk. Daarna Holladia, AZ-jeugd, de FC's Groningen, Zwolle en Veendam en zaterdag Topklasser Rijnsburgse Boys alvorens hij dit seizoen landde bij AFC. Een club waar hij enthousiast over is, zegt hij, en niet alleen kijkend naar de ranglijst. VVSB thuis? ''Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop.'' 

We raakten wat verwend, al die overwinningen op rij. Dan 'n gelijkspelletje tegen HBS. How come? ''Tja, we begonnen goed op een lastig veld. Jammer van die penalty. HBS was extra gemotiveerd tegen de koploper, en als je dan ook nog uit Amsterdam komt… In de kleedkamer was er teleurstelling, maar de trainer was niet boos, deed er relativerend over. We zijn vaak erg goed, maar we moeten dat langer zien vol te houden. Meer dan één helft. Dan kunnen we winnen met wat grotere uitslagen.''


Je keuze voor AFC betekent dat je alle hoop op een profcarrière hebt opgegeven? ''Nog voor het faillissement van FC Veendam had ik al aangeven te willen vertrekken, na mijn keuze voor een maatschappelijke carrière. Ik ben naar Amsterdam verhuisd en nu in mijn tweede jaar als student Economie en Financiering aan de UVA. Dat gaat goed en ik heb onlangs besloten om econometrie erbij te doen. Nee, ik ben niet teleurgesteld dat het niet gelukt is in het profvoetbal en ik heb niet het gevoel dat ik te weinig heb gedaan om er meer in te bereiken. Dus dat profboek heb ik in principe dichtgedaan. Ik heb het naar mijn zin bij AFC en nog tijd voor een sociaal leven ook, naast mijn studie. Wat ik wil worden? Iets op de beurs, dat wil ik al sinds mijn 16e. ''

De Jupiler-divisie lijkt een No Go Area voor AFC, maar stel… ''Dat zien we dan wel weer. Zal van de condities afhangen. Als het kan met alleen tijdens het weekend spelen en maximaal drie keer trainen is het een optie.''

Je speelde met The Reds in de beker tegen je oude club FC Groningen. Wat ging er door je heen, vragen ze dan. ''Niet veel, kende maar weinig jongens. Wel even met Erwin van de Looi, mijn oude trainer, een goeie, gesproken. Toen ik van die loting hoorde heb ik 'm ge-smst: AFC uit, altijd lastig. Met FC Groningen hebben we in de beker een keer pas in de verlenging gewonnen van Hollandia. AFC gaf goed partij.''

Waar ben je goed in en wat kan beter? ''Ik ben wel goed als aanspeelpunt en kan anderen in stelling brengen. Maar een spits moet meer scoren natuurlijk. Misschien speel ik iets te veel in het teambelang, moet ik meer egoïstisch zijn en energie sparen voor acties. Maar dat hoor ik al sinds mijn 12de.''

Favoriete spits Zlatan, las ik in de Persmap. Geen grote verrassing. Maar welke verdediger zie jij het liefst op de bank zitten, als jij moet spelen? ''Haha, nooit over nagedacht. Nou, Pepe dan maar. Echte verdediger, en hard ook, al zijn dat er meer. Maar een beetje gemeen ook.''                                                                     

door Michael van Os