In de schijnwerper Nick van der Velden!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC HHC Hardenberg was dit Nick van der Velden.

 ‘AFC verrast met de komst van Nick van der Velden van HBOK’ kopte site Het Amsterdamsche Voetbal. Niet alleen de staat van dienst van de geboren Amsterdammer (prof RKC Waalwijk, FC Dordrecht, AZ, waar hij landskampioen werd, NEC, FC Groningen, Dundee United en Bali United) verraste. Ook zijn leeftijd, 37 jaar. Maar lange Nick (1.89m) ziet het helemaal zitten bij AFC.

Van twee seizoenen in Bali naar Zunderdorp, waar je meteen kampioen werd en je carrière na dit seizoen in de zaterdag tweede klasse af zou sluiten. En dan ineens AFC1… Vertel. Ik ben geboren in Amsterdam-Noord en kende diverse mensen van HBOK nog uit mijn jeugd, van het voetbal op straat. Iemand vroeg me. Gegaan voor het geld? Absoluut niet. Geld heeft nooit mijn grootste belangstelling gehad. Ik ben een voetbaldier. Voetballen is het leukste dat er is, ik leef er nog steeds naar. Maar ik had al wel besloten dat ik na dit seizoen zou stoppen met voetbal, om mij volledig op coaching te richten. Ik ben assistent-coach van Kenneth Goudmijn bij AZ Onder 17. Bij AZ kwam ik Uli Landvreugd een paar keer tegen die de jeugdtrainingen bekeek [in het kader van zijn betrokkenheid bij AFC’s nieuwe Trainers Academy, MvO]. Hij polste mij over AFC1 waar een speler was gestopt en eentje langdurig geblesseerd. Ik voelde nog steeds de ambitie en pakte de kans om dit seizoen een stap terug omhoog te maken. Helaas raakte ik geblesseerd aan mijn hamstring in de oefenperiode voor het seizoen en miste veel voorbereiding. Maar ik kwam er tegen Spakenburg vorige week in de tweede helft in, en dat ging wel aardig dacht ik.

Jack van Gelder twitterde dat-ie niet zo gelukkig was met jou en Djuric Ascension (36), omdat dat volgens hem ten koste ging van de doorstroming van de jeugd. ‘Ik ben een jonge God, Jack, let maar op vriend!’ was je repliek. Maar zijn punt snapte je natuurlijk. Uiteraard, die doorstroming is belangrijk. Maar ik zie in de selectie talent dat te zijner tijd de basis kan halen, en weet ook dat BVO’s al eerder veel talent weghalen bij AFC. Wat je beslist eervol voor de club mag noemen. Ik kan mijzelf ook nuttig maken richting de jongere spelers in de groep, gezien mijn langdurige ervaring met voetbal op niveau. Dat doe ik ook graag. En er komt natuurlijk al na dit seizoen alweer een plaatsje vrij.

Waarin ben je goed, wat kan beter? Moet ik dat echt…? Oké, ik ben technisch, heb overzicht, ben wel een winnaar en kan het team op sleeptouw nemen. Tuurlijk, ik ben wat minder snel dan vroeger, maar dat probeer ik met slim opstellen te compenseren. Ik neem soms te veel hooi op mijn vork. Aanvallend koppen is nooit een sterk punt geworden, al niet tijdens mijn drie jaar in de Ajax-jeugd. Ik ben namelijk pas later gaan groeien.

Je mooiste voetbalervaring? Het landskampioenschap met AZ, net voor Ajax, in 2008-2009, met als coach Louis van Gaal. Komend van de Eerste Divisie heb ik toen 23 wedstrijden gespeeld.  

door Michael van Os