In de Schijnwerper: Moiz da Silva

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – De Dijk was dit Moiz da Silva.

Woensdag 28 maart meldde AFC op haar website dat jeugdspeler Moiz da Silva –Angolese vader, Nederlandse moeder – de overstap maakt van AFC O/19 naar de AFC 1 selectie. Voor het seizoen 2018-2019. Maar drie dagen later mocht de 1.92 meter lange 18-jarige Amsterdammer (zijn naam komt van het Portugese Moses) de laatste paar minuten debuteren uit tegen VVSB. 

Nou, dat ging zeker anders dan bij Ajax’ Amin Younes, die ijskoud bleef zitten vanwege die twee minuten… “Nou, helemaal. Ik was wel een beetje zenuwachtig, had gedacht dat ik wel op de bank zou blijven zitten. Maar ook heel blij en opgelucht. Ik had mijn doelstelling gehaald: voor mijn 19e debuteren in het eerste. Paaszondag werd ik 19.”

Je verving Johan Kulhan rechts in het middenveld. Is dat je favoriete plaats? “Ik kan er ook spelen, maar het liefst sta ik rechtsback.”

Je kwam pas dit seizoen naar AFC’s O/19, van de buren, Buitenveldert, waar je in het eerste speelde na er al in de F-jes te zijn begonnen. Hoe kwam je bij AFC terecht en waarom zo snel in de selectie? “Dat laatste moet je eigenlijk niet aan mij vragen. Joey van Leijenhorst (coach AFC’s O/19-MvO) heeft mij dacht ik aanbevolen. Uli Landvreugd, de nieuwe coach van AFC1, was ook betrokken, want nadat hij een wedstrijd van de O/19 had gezien mocht ik vrijwel meteen meetrainen met de selectie. Ik verliet Buitenveldert, wat bijna mijn huis was geworden, en ook een prima club, na te zijn gevraagd om te komen trainen bij de O/19 van AFC.”

Je vader voetbalde op niveau? Nog meer voetballers bij je thuis? “Mijn vader is opgegroeid in Angola, speelde daar bij Cabinda en zou volgens hem voor zijn land zijn gaan spelen als hij geen ernstige knieblessure had gekregen waardoor hij moest stoppen. Mijn broertje van 14, net zo’n type voetballer als ik, speelt nog bij Buitenveldert. Mijn ouders komen naar ons kijken, mijn vader naar de ene zoon, mijn moeder naar de andere, afwisselend.’’ Lachend: ‘’Wat wel eens lastig is als de ene uit tegen Groningen speelt en de ander uit tegen Emmen, allebei op zaterdag.”

Je favoriete rechtsback? “Hier Kenny Tete, maar mijn grote voorbeeld is Dani Alves, eerder van Barca, die ook als middenvelder speelt als dat nodig is, en gewoon assists afleverde bij Messi.”

Waarin ben je goed, wat kan beter? “Ondanks mijn lengte ben ik vrij snel, hou van aanvallen, stond vroeger wel eens rechtsbuiten, maar ervaar geen problemen met man-tegen-man duels. Ik ben verdedigend vrij kopsterk. Mijn linkerbeen blijft wel een verbeterpunt.”

Je doet eindexamen VWO op het Montessori Lyceum. Plannen daarna? Eredivisie? “Wat dacht je? Maar nu richt ik mij volledig op AFC1. Ik ga een sabbatical jaar nemen om me voor ’t eerst helemaal op voetbal te kunnen concentreren. Kan ik ook nadenken over een eventuele studie, bedrijfskunde of economie. En ja, de Eredivisie zou ik wel heel mooi vinden.’’Lachend: “Voor mijn 21ste.’’                                                        
door Michael van Os