In de schijnwerper Melvin Grootfaam

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord.
Bij AFC – UNA was dit Melvin Grootfam

 

Hij maakt er geen geheim van, de goedlachse nieuwkomer Melvin Grootfaam (24). ''Ik ben naar AFC gekomen om kampioen te worden, ik wil het plezier in het voetbal weer terugkrijgen.'' Dat plezier was de vleugelspeler vorig seizoen namelijk kwijtgeraakt. Toen degradeerde de Amsterdammer met FC Chabab. Grootfaam startte zijn voetbalcarrière bij SDZ (2 jaar), daarna 4 jaar DWS, gevolgd door twee als semiprof bij Telstar. En toen dat ene seizoen bij Chabab.

 

Weer kampioen worden, daar vraag je wat. Wat ging er mis vorige week, uit tegen Lienden? Je speelde de laatste 20 minuten mee, toen Damien Menzo vanwege een enkelblessure het veld moest verlaten. ''Laat ik eerst zeggen dat wij een geweldige selectie hebben en weer kampioen worden. We kunnen elke tegenstander verslaan, echt waar. We hebben na die wedstrijd veel gepraat over wat de oplossing moet zijn als het druk zetten op de tegenstander niet lukt om de een of andere reden. Het antwoord zit 'm toch in felheid tonen vanaf het begin en je niet af laten troeven. Persoonlijk denk ik dat we, hoewel we fit waren, die wedstrijd tegen Eredivisionist Excelsior van vier dagen daarvoor toch nog wat in onze benen zat. We zijn dat niet gewend, zo snel achter elkaar zoveel inspanning. Misschien was er sprake van enige uitputting.''

 

Je eerste uitdaging is natuurlijk om in de basis te komen. ''Tuurlijk, mijn eerste prioriteit. Heb ik al een keer in gestaan, met Joshua voorin, in een 4-4-2-situatie. Dacht dat het goed ging, maar de trainer zag dat kennelijk anders. Hij ziet mij niet zozeer als een spits, maar als buitenspeler.''

 

Waarin ben je goed, wat kan beter? ''In de Persmap werd ik een snelle, technische vaardige buitenspeler genoemd, die op beide flanken goed uit de voeten kan. Die zijn scherpe voorzetten als een aanvallend wapen ziet. Dat is mooi.'' Je vindt mij ook vaak goed in dribbels bij 1-op-1-situaties, zeg je? Lachend: ''Kan ik eigenlijk ook wel.'' Daarnaast wil Melvin 'efficiënter worden in de 16 meter' en zegt daar hard aan te werken. 'En ''koppen op doel kan en moet beter, doorkoppen lukt wel goed.'' En hij is niet vies van meeverdedigen, oftewel 'achterin een handje helpen', zegt hij.

 

Wie zien je voorbeeldspelers in binnen- en buitenland? ''Arjen Robben, natuurlijk. Zoveel kwaliteiten. Niet minder dan Ronaldo. In Nederland Memphis DePay en Luciano Narsingh, die weer terug komt.'' Lachend: ''Twee PSV'ers, maar ik ben niet voor PSV hoor, gewoon voor Ajax.''

 

Hoe kwam je bij AFC terecht? ''Ik heb begrepen dat oud-AFC coach Cor ten Bosch, met hem werd ik kampioen bij DWS, mij tipte bij Bob Duis. Ik had wat mogelijkheden toen Chabab degradeerde, maar wilde naar AFC om daar kampioen te worden en het voetbalplezier te hervinden.''

Je bent werkzoekend, zeg je. Wat voor werk? ''In de detailhandel, aan de verkoopkant. Dat wil ik doen naast een studie op retailgebied. Ik heb eerder al bij Helderman Sport gewerkt.''                                                                                              

door Michael van Os

.