In de schijnwerper Marien Willemsen!

In het programmaboekje 'AFC-Thuis' dat bij iedere thuiswedstrijd van AFC 1 wordt aangeboden, wordt een speler of iemand van de technische staf geinterviewd. Bij de thuiswedstrijd tegen ADO'20 was dit Marien Willemsen. Dit interview is hieronder weergegeven.

Net 29 geworden is-ie, Marien Willemsen, en hij heeft een indrukwekkende ervaring opgebouwd bij diverse clubs. Als coaches maakte hij even Louis van Gaal en Co Adriaans mee bij AZ. Dit jaar nieuw bij The Reds, basisspeler. Rechtsachter met -zijn woorden- een flinke drang naar voren. Marien is erg te spreken over AFC, waar hij, als Amsterdammer, ooit eens hoopte te spelen. En over zijn team. Over de wedstrijd, de Noord-Hollandse derby tegen ADO'20, zegt hij: ''Ik heb het gevoel dat we met dit team alles kunnen winnen.''

 

Begonnen bij Abcoude, als Gaasperdammer. Toen AZ en prof bij Telstar, Almere City, Spakenburg. En nu AFC. Waarom die stappen? ''Op mijn 14e belandde ik bij de B-junioren van AZ, waar ik tot mijn 21ste bleef en nog kort Louis van Gaal en Co Adriaans heb meegemaakt, topcoaches. Ik speelde bij Jong AZ, maar heb veel trainingen en de hele voorbereiding meegedraaid met het 1e elftal. Louis' kracht? Zijn nadrukkelijke visie op voetbal. Ook bij de toppers had hij gezag en hij legt alles stil op trainingen als-ie niet tevreden is. Daardoor zie je de spelpatronen ontstaan in wedstrijden, mooi is dat. Verder dan op de bank bij het 1e bij een oefenwedstrijd tegen Sparta kwam ik uiteindelijk niet. Toen via mijn jeugdtrainer bij AZ naar Telstar, dat hij was gaan trainen. Drie seizoenen. Toen twee bij Almere City. Na mijn afstuderen aan de VU koos ik voor een maatschappelijke carrière, dus voor een stapje lager qua voetbal. Kon naar AFC, maar koos voor Spakenburg. Om het geld denk je? Primair om de bekendheid van deze grote club in het amateurvoetbal, de goede spelers en daardoor veel publiek. Uiteraard speelde het financiële aspect ook een rol. Het eerste jaar werden we kampioen, na het tweede werd het dus AFC, via Magid, met wie ik bij AZ en Telstar had gespeeld, en Bob Duis.''  

 

Waar ben je goed in, wat kan nog beter? ''Mijn voetballend vermogen is wel goed, het opkomen, wat ik graag meer doe, en de voorzetten. Maar ik zie mezelf niet als een pure verdediger, heb ook vaak als middenvelder gespeeld. Wat dus beter kan is de 1-op-1 strijd, een tegenstander uitschakelen. Verder koppen en verdedigend beter positie kiezen.''

 

Welke rechtsachter volg je om van te leren en welke linkerspits heb je liever niet tegenover je? ''Dani Alves, de Braziliaanse aanvallende verdediger van Barcelona. Zijn voetballend vermogen, techniek, frivoliteit, rust aan de bal, z'n opkomen. Terwijl hij ook verdedigend zijn mannetje staat. Aanvaller? Nou, Ronaldo. Nederlander? Als-ie op links zou spelen: Arjan Robben.''

 

Je werkt bij ABN-Amro als Treasury medewerker, fietst dagelijks van je huis in de Rivierenbuurt langs Goed Genoeg, waar je ook nog eens van heel hoog op neerkijkt, las ik in de persmap. Zit je dus voorlopig goed bij AFC? En bij de bank? ''Zoals het er nu naar uitziet is er geen reden om weg te gaan bij AFC. Een mooie club, een team dat ervoor gaat, met veel kwaliteit en een goede sfeer. Bij ABN-Amro ben ik extern ingehuurd en houd ik me bezig met aandelen lenen-transacties. Mijn contract is opnieuw verlengd, maar ik hoop er in vaste dienst te komen.''

door Michael van Os