In de schijnwerper: Magid Jansen

In het programmaboekje 'AFC-Thuis' dat bij iedere thuiswedstrijd van AFC 1 wordt aangeboden, wordt een speler of iemand van de technische staf geinterviewd. Bij de thuiswedstrijd tegen HBS was dit Magid Jansen. Dit interview is hieronder weergegeven,

Tweede aanvoerder Magid Jansen (30) is optimistisch. ''Die 3 punten pakken we. HBS speelt nergens meer om en zij willen ook wel een feestje.'' Als-ie gelijk krijgt, wat we allemaal hopen, wordt 't het tweede kampioenschap van de oud-prof bij AFC hier, na zijn jaren bij Omniworld, Telstar en 6 jaar AZ-selectie, voorafgegaan door 5 jaar Ajax-jeugd en  3 jaar AFC-jeugd .

Maar geen weerzien met de Jupiler League voor jou. Heb je begrip voor AFC's standpunt? ''Jazeker, als profclub word je een bedrijf, een onderneming, zeg ik, op basis van mijn 5 jaar ervaring in die competitie. Een amateurclub als AFC heeft daar niets te zoeken. Het is wat dubbel, want KNVB's streven om de Jupiler-kwaliteit te verbeteren begrijp ik ook wel.''

 

Dus mag je niet weer kampioen worden volgend seizoen, met verplichte promotie. Weinig motiverend? ''Nou, we gaan niet met de handrem erop spelen of zo. Onze insteek is altijd: spelen om bovenaan te eindigen. Daarna zien we wel wat er gebeurt.''

 

Stel aanvoerder Sjoerd Jens stopt op dit hoogtepunt. Klaar om over te nemen? ''Dat bepaalt het bestuur. Als ze mij niet kiezen kan ik een goeie tweede aanvoerder blijven. Mocht dat wel het geval zijn, dan ben ik daartoe bereid. Mijn toegevoegde waarde? Voor mijzelf zie ik dat niet zo, maar voor het team denk ik dat mijn inzet en vechtlust, het op scherp kunnen zetten van de spelers, maar ook mijn spelvreugde, van waarde is.''

 

Hij speelt altijd 'vol gas en kent soms geen rem', schreef VI in september 2011 over jou, als 'ideale motor op het middenveld.' Je contacten met scheidsrechters waren niet altijd florissant, maar sinds je nieuwe plek op het veld lijk je gecontroleerder te spelen ''Achterin is de hectiek toch anders, merk ik, als inschuivende verdediger, nummer 4. Maar middenvelder blijft mijn ideale positie. Ik denk nog steeds dat ik dan, als ik soms mee naar voren kan komen, nog meer kan brengen voor het team. Mijn contacten met scheidsrechters zijn goed, als plaatsvervangend aanvoerder. Ik ken de meesten inmiddels en het wederzijdse respect is volgens mij verbeterd.''

 

Wat je goed doet als speler gaf je deels aan; wat kan beter? ''Aanvallend koppen en dat rechterbeen, want ik ben natuurlijk stijf links. (lacht) Maar ik weet niet of ik dat nog ga leren na al die jaren.'' 

 

Vrouwen op kicksen komen eraan bij AFC. Je was op die ledenvergadering. Tevreden? ''Ja, goed initiatief. Ik verwacht meer supporters en nog meer clubsfeer.''

 

'Gegeven de omstandigheden' gaat het goed met je twee modezaken zeg je. Nog plannen op voetbalgebied? ''Ja, ik wil wel trainer worden als ik stop. Wanneer dat is? Dat zal niet lang meer duren.''

 

Dus jullie worden kampioen, beloofd? ''Ja, als we ons eigen spel blijven spelen. Zaterdag om 5 uur, de beste tijd voor het publiek en thuis kampioen worden is het mooist. Ik hoop dat het clubhuis stand houdt, als het gebeurt.''                          

door Michael van Os