In de schijnwerper Magic Jansen!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – FC Lienden was dit aanvoerder Magid Jansen.

Zo noemen we hem hier eervol, voor de gelegenheid: Magic Jansen. Recordhouder is hij immers, aanvoerder Magid Jansen (35) van AFC 1.  Speelde liefst 254 wedstrijden voor The Reds. En daar komt wellicht nog wat speeltijd bij voor zijn afzwaaien eind dit seizoen. Hopelijk ook ’t kampioenschap, als kroon op zijn voetbalcarrière bij de club.

Vorige week speelde je mee, deed dat weer goed, dus dit is nog geen afscheidsinterview. Toch even: wat zijn je mooiste voetbalherinneringen? Mijn jeugdopleiding bij AZ, veel geleerd daar, mooie club, en AFC’s kampioenschap van de Hoofdklasse onder Cor ten Bosch in 2012, toen een dolenthousiaste menigte het clubhuis bijna afbrak.

Je noemt niets uit je profcarrière. Ach, Telstar en Almere City. Net niets eigenlijk, net geen echt profvoetbal. Nee, ik heb geen speciale herinneringen aan die jaren daar.

Je hebt wel wat wedstrijden gemist dit laatste seizoen van je. Een blessure, de komst van soms onverwachte concurrenten achterin, een akkefietje met de trainer. Een meningsverschil was het. Bij AFC houden ze wel van praten, dus ook daarover. Inclusief veel onzin vernam ik. Maar het is helemaal en heel goed uitgepraat en ik ga er ook niet op in. Maak er maar een leuk verhaaltje van. Ik ben altijd bereid om te spelen als me dat wordt gevraagd. De trainer weet wat-ie aan mij heeft. Ik hoef mij trouwens ook niet meer te bewijzen, na van mijn 6e tot mijn 35ste jaar te hebben gevoetbald. Belangrijker was een peesontsteking in mijn hiel, die lang duurde. Ik ben er al wel een half seizoen uit geweest, jammer. Weet je, ik heb een fantastische tijd bij AFC gehad, twee keer kampioen geworden (ook in Topklasse/zondag in 2014-MvO), en ik geniet nog steeds. Ik wil het seizoen mooi afsluiten.

Liefst als kampioen, natuurlijk. Dan mag het clubhuis nu echt afgebroken worden, haha. Hoe schat je die kans in? Lachend: Dat die aanwezig is. Het wordt spannend en kan alle kanten op. Je ziet hoe het bij sommige clubs ineens kan gaan in de tweede helft. Neem ons, vorig seizoen. Afgeschreven in de winterstop en ineens gaan winnen: periodekampioen.

Dat AFC 1 het zo goed doet heeft alles te maken met het werven van pro’s en dus een nieuw en hard selectiebeleid. Jouw mening? Ach, ik herinner me nog dat ik speelde met mensen die het een eer vonden om in het eerste te spelen voor een appel en een ei, maar die tijd is natuurlijk allang voorbij. AFC is een nieuwe weg ingeslagen. Prima, als je daarvoor kiest, maar ik denk wel eens: AFC, vergeet niet waar je vandaan komt, denk aan je clubcultuur. Verander, maar doe dat geleidelijk.

Al enig idee of je wat voor AFC wil doen, los van hier en daar een balletje trappen? Geen flauw idee. Heus, echt niet. Eind april word ik vader, ik heb een drukke baan (met zijn boutique store PRJCT AMS, een label met die naam, een productiebedrijf en een webshop – MvO). Ik zie wel. Mijn familie en mijn werk heb ik altijd op plaats één gezet. Dat blijft zeker zo.                                                                                                 

door Michael van Os