In de schijnwerper: Machiel van der Woude!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Barendrecht was dit oud-voorzitter Machiel van der Woude.

Collega-clubscribent die zelden een wedstrijd van AFC 1 mist. En ‘m ook nog eens voorbeschouwt en verslaat. Machiel van der Woude (69) heeft en had veel (bestuurs)functies bij AFC, maar is toch ‘t bekendst als voorzitter, 11 jaar lang, tot seizoen 2014/15.

Jaren, alom gewaardeerd, schrijf je voor de club. Wel een langschrijver. En positivo, die de kritische noot mijdt. Schrijven vind ik leuk en zo blijf ik ook goed bij. Dat mijn stukken te lang zijn hoor ik wel eens om me heen, maar er zijn ook AFC’ers die ze om die reden waarderen. Kritiek spuien vind ik mijn taak niet en als ik dat soms toch doe, is dat tussen de regels door: “De verdediging stond niet altijd goed.” Maar als iemand iets heel knaps doet, zoals Matthijs Jesse met dat doelpunt in Katwijk meteen na te zijn ingevallen, meld ik dat graag.

Kenny Teijsse repte op Fox TV van ‘ruzie’ in de kleedkamer in de rust, coach Uli van ‘rumoer.’ Jij zwijgt. Wat er daar gebeurt, moet daar blijven. Je moet eens horen wat er op het veld soms tegen elkaar wordt geroepen… AFC was veel beter, maar stond wel 1-0 achter. Dan kan het knetteren, ja.

Waarin was je goed met voetbal, wat kon beter toen je stopte? Ik was niet technisch begaafd, maar wel snel. Altijd rechtsbuiten. Koppen durfde ik niet. Op mijn 13e was ik even AFC-lid, maar ging daarna 18 jaar hockeyen en haalde als keeper de eerste elftallen van Pinoké en Hurley. Toen mijn kinderen bij AFC gingen voetballen heb ik 25 jaar in de veteranen gespeeld, maar moest daar helaas mee stoppen vanwege heupproblemen.

Als voorzitter ondertekende jij in 2006 het inmiddels aangepaste contract met de gemeente voor het nieuwe complex hier. Hoe bezie je de lobbyactie van Jack van Gelder die nu weg wil? En wat vind je zelf?  Als clubambassadeur, een erefunctie, loopt hij misschien wat te ver voor het bestuur uit, maar daarop moet het bestuur hem aanspreken. Zijn mening als lid mag Jack natuurlijk hebben en als BN’er krijgt hij dan veel aandacht. Zijn zorgen over schone lucht begrijp ik wel nu het Zuidasdokplan is aangepast en de ringwegoverkapping geschrapt. Die zorg leeft niet alleen bij hem en is er ook over de bereikbaarheid. Maar toen AFC hier van de Wandelweg kwam riepen er ook veel clubgenoten dat dàt het einde van de club zou betekenen en je ziet wat voor een succesvolle en grote prachtvereniging we nu zijn. Op de duurste grond van Nederland. Er komt nu hopelijk snel een nagelnieuw complex op deze schitterende locatie in Zuid. Mocht de gemeente ons ooit toch kwijt willen is het tijd om naar alternatieven te kijken. Over die onzekerheden hoeven we ons nu dus niet zo druk te maken.

Drijft AFC1 niet te ver af richting profteam? Nee, ik zie geen wezenlijke trendbreuk met het verleden. We lopen iets beter in de pas met de zaterdagclubs en hun nog steeds veel hogere budget. Vooral dankzij onze nieuwe spelers staan we bovenaan en is het voetbal heel leuk om te zien. Vind je ook niet?                        

door Michael van Os