In de schijnwerper László Sándor!

In de schijnwerper László Sándor!

Met z'n neus in de Hollandse boter viel-ie, onze 23-jarige Hongaarse keeper László Sándor. Zonder een volledige oefenwedstrijd te hebben gespeeld stond hij bij de seizoensstart gelijk in de basis bij The Reds    'dankzij' blessures van Youssef El Abdallaoui en plaatsvervanger Tamba dos Santos. Vier wedstrijden heeft de 1.86 meter lange László gespeeld, waarin hij een goede indruk maakte. ''Het kan altijd beter,'' zegt    hij in een in het Engels gevoerd gesprek.

 Uit tegen HFC, je eerste nederlaag. Hoe kijk je daarop terug? ''Ik voel me daar slecht over. De eerste tien minuten dacht ik dat we gingen winnen, maar we bleken niet scherp genoeg. Het was geen goede wedstrijd, al        hadden wij de betere spelers.''

 Hoe komt een jonge voormalige Hongaarse beroepskeeper terecht bij amateurclub AFC in Amsterdam? ''Ik speelde enkele jaren profvoetbal bij Videoton FC in Székesfehérvár. Nadat mijn contract afliep besloot ik  verder te gaan studeren in Boedapest en door te gaan met voetballen bij PSE, een amateurclub daar. Studeren en profvoetbal spelen ging niet samen en ik wilde bouwen aan een stabiele toekomst. In Boedapest ontmoette ik  vorige zomer Jorinde, nu mijn Nederlandse vriendin, die er op vakantie was. We wonen nu samen in Amsterdam. Mijn universiteit had alleen een relatie met die van Utrecht, waar ik nu ook weer internationale business en  marketing studeer. Een vriend die ook wat deed als voetbalmakelaar, maar niet te serieus, kon niets voor me vinden in Nederland. Lachend: Maar Jorinde trad toen op als mijn agent en,wetend dat we in Amsterdam gingen wonen, kwam zij met de namen van een aantal clubs. AFC stond bovenaan. De vriend van de zus van Jorinde kende een jonge jeugdcoach hier, Milan van Groeningen, die het contact regelde met keeperstrainer Bela Sznasi, toevallig ook een Hongaar. Waarna het ging rollen. Wat Jorinde doet? Zij werkt als neuropsychologe bij een instelling voor ouderen.''

En wat vind je van AFC? ''Mijn aanpassing, wat ik natuurlijk kan waarderen, is mij makkelijk gemaakt door de club, eentje met een familie-achtige uitstraling waarin ik mij echt thuis voel. Hoe het met de taal gaat? Ik spreek meestal Engels, maar doe ook een cursus Nederlands in Utrecht, en leer van mijn vriendin en van mijn ploeggenoten, in de praktijk.''

Wat zijn je ambities, sportief gezien en maatschappelijk? ''Maatschappelijk zou ik later een baan willen hebben in de logistiek. Wat voetbal betreft zie ik wel wat er gebeurt. Maar allereerst wil ik proberen om vaste keeper te blijven in AFC 1.''

Heb je een voorbeeldkeeper als voorbeeld? ''Ja, Manuel Neuer van Bayern München, een echt moderne keeper, die als het nodig is, als verdediger meevoetbalt en heel goede reflexen heeft.''

Hoe vergelijk je het keepersvak hier met dat in Hongarije? ''Daar gaat de bal naar een elftalgenoot en als dat goed lukt ben je even klaar. Hier dus niet, want met de bal moet je als het ware als veldspeler een nieuwe aanval helpen opbouwen. Dat vereiste wel wat aanpassing, en kan nog wat beter, ja.''                                                               

door Michael van Os