In de schijnwerper Koen Bosma!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – UNA was dit Koen Bosma..

Verleidelijk is het om het over zijn voetbalervaringen in Cambodja, Vietnam en Australië te hebben, maar de ruimte staat dat hier niet toe. De net 25 geworden geboren Amstelvener en ex-prof Koen Bosma geniet ook bekendheid vanwege vier seizoenen bij VVSB en periodes bij HFC Haarlem, Sparta en AZ. Voor voetbal of geld gingen de 1.84 m. lange aanvaller en zijn vriendin Lisanne niet naar verre landen. ''Voor de ervaringen, en die waren prachtig.'' 

Na je laatste Australische avontuur, dat eindigde omdat je team de play-offs miste, kon je, terug in Nederland, kiezen uit verschillende zaterdag Topklassers. En AFC. Waarom AFC? ''Ik wilde gaan werken en wonen in Amsterdam en AFC kende ik goed. (Lachend) Ik scoorde geregeld tegen ze dus AFC was blij dat ik niet meer tegen ze speel. Een club met mooie tradities en een prettige uitstraling is het. En het klikte erg goed met Bob Duis.''

Het zit even tegen bij The Reds. Nog iets op te merken over dat verlies tegen Magreb in Utrecht? ''Die uitslag zegt genoeg (3-0). We werden aardig afgedroogd. Dat hadden we ons heel anders voorgesteld, en daar hebben deze week over gesproken. De uitwerking van ons wedstrijdplan was niet goed; er was te veel ruimte tussen aanvallers en verdedigers waardoor onze middenvelders in een te grote ruimte kwamen te spelen. Maar we hebben een goede selectie en dit soort wedstrijden zit ertussen. We hebben een hoop kwaliteit in huis, maar het valt of staat wel met de bereidheid voor elkaar te werken.''

Hoe vergelijk je het spel met dat van VVSB? Glimlachend: ''Bij AFC is wat je buiten de lijnen doet bijna even belangrijk als daarbinnen. Bij VVSB is dat andersom. En je moet je been bijna gebroken hebben wil je afhaken. Bij AFC zijn we lief voor elkaar, soms misschien te lief. AFC wil met mooi voetbal opbouwen en de vrije man zoeken, bij VVSB maakt het niet uit of het mooi of lelijk gebeurt.''

Je speelt spits, terwijl je positie vroeger altijd linksbuiten was. Hoe bevalt dat? ''Goed. In Australië stelde de trainer mij daar soms ook op. Ik ben geen klassieke spits, maar vul het wat vrijer in. Die ruimte krijg ik gelukkig ook.''

Waarin ben je goed, wat kan nog beter? ''Lastig om dat te zeggen van mijzelf. Ik trap makkelijk met beide benen en ze zeggen dat ik wel snel ben. En mijn gedrevenheid, ik stop er veel energie in. Voor alles wat beter kan hebben we nog een extra pagina nodig… Belangrijkste is dat ik mij er niet aan moet storen als anderen even niet zo veeleisend voor zichzelf zijn als ik.''

Wat zijn je ambities, qua voetbal en maatschappelijk? ''Als er weer een mooie kans komt in het buitenland? Niet aan de orde, dus zinloos om daar nu over te speculeren. Na mijn Masters in Sport Marketing kwam ik via een bankstage in de innovatiewereld terecht. Ik heb nu een innovatie-consultancy voor corporate werk en startups. Lisanne heeft net een leuke baan als reisadviseur, dus we zitten voorlopig goed in Amsterdam.''    

door Michael van Os