In de schijnwerper: Jordi van Gelderen

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Kon. HFC was dit Jordi van Gelderen.

Globetrotter strijkt neer bij AFC’ kopte de Amsterdam-pagina van de wakkere krant medio vorige maand. Jordi van Gelderen (26) speelde vier(!) seizoenen op het hoogste niveau in Finland (incl. enkele malen Europa League), liep stage bij een Roemeense eredivisieclub en keek zelfs even rond in Indonesië. Nu is de geboren Amstelveener beland op Goed Genoeg, bij The Reds.

Jordi. Zeker genoemd naar de zoon van Johan Cruijff? Lachend: ‘’Voor zover ik weet niet. Mijn ouders houden van Spanje en op hun vakanties hebben ze de naam daar vaak gehoord.''

Volgens diezelfde Telegraaf hoop je via AFC hogerop te komen in Nederland en train je zó vaak, dat je rekening leek te houden met een spoedig telefoontje. ''Nee, dat zal niet gebeuren, maar als zich ineens een mooie kans aandient, tja, wie zegt dan nee? Voor mijn keuze voor AFC heb ik een tijdje gewacht op een aanbod. Danny Ris, mijn zaakwaarnemer en heel goede vriend, die me naar Roemenië had gebracht, had enkele opties in binnen- en buitenland, waaronder Zweden. Concreet is dat nooit geworden. In die periode kreeg ik contact met AFC via Koen Bosma, met wie ik in de jeugdopleiding van Haarlem heb gezeten. Na een goed gesprek met Bob Duis en Henk Bijlsma (had ook contact met Kon. HFC) heb ik voor deze club gekozen. Behalve sportief is AFC ook gewoon een heel mooie club. Buiten de normale trainingen train ik puur voor mezelf om zo fit te blijven zoals ik gewend was als fullprof. Specifiek op kracht en explosiviteit.''

Waarom stopte je in Finland en in Roemenië? ''In Finland niet alleen vanwege de enorme reisafstanden, 9 uur of meer was geen uitzondering, maar ook omdat de contracten minder werden door de economische crisis. Uiteindelijk wil je ook weleens wat vastigheid en een huisje kunnen kopen. Lachend: Best wel prettig om te hebben als je stopt met voetballen. Na een Roemeense stage van een maand werden, net voor de contractondertekening, trainer en president ontslagen. Moest ik weg.''

Wat had je willen worden als je geen voetballer was geworden en wat doe je nu voor werk ernaast? ‘’Daarover heb ik nooit serieus nagedacht, want al vanaf de jeugd bij Legmeervogels wilde ik voetballer worden. Had ik moeten kiezen, was het wellicht leraar lichamelijk opvoeding of trainer geweest. Nu werk ik als zelfstandig personal trainer bij fitnessclubs in Vinkeveen en in Buitenveldert. Superleuk werk: een betaalde hobby.''

Je bent middenvelder, maar scoorde wel een 'spitsengoal', tijdens je eerste wedstrijd, thuis tegen De Treffers. ‘’In de jeugd speelde ik een tijdje spits en ik weet nog steeds wel hoe ik ‘m er dan in moet prikken. Overigens scoor ik tot nog toe in elke eerste wedstrijd bij een nieuwe club. Mijn favoriete positie? Rechts centraal of als verdedigende middenvelder.’’

Waarin ben je goed in het veld, wat kan beter? ‘’Ik denk dat ik een winnaarsmentaliteit heb, mijn crosspasses zijn wel aardig, koppen is een sterk punt. Of ik rechts ben? Ja, maar ook links doet aardig mee. Ik beschouw mezelf als tweebenig. Mijn coaching kan beter, wat scherper. Iets sneller had ik ook wel willen zijn. Maar dat compenseer ik met toenemende ervaring.’’                                                                                                             door Michael van Os