In de schijnwerper Johan Kulhan

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – UNA was dit Johan Kulhan.

Medio juli werd-ie op ’t nippertje door AFC vastgelegd, de ranke middenvelder Johan Kulhan. Het vorige seizoen kwam de 24-jarige geboren en getogen Amsterdammer nog uit voor FC Emmen waar hij een basisplaats had.  Daarvoor was hij, na een seizoen bij een Zweeds team, drie jaar actief bij Telstar. Zijn ouders, die in Amsterdam wonen en werken, zijn Arameeërs.

Waarom ineens opgestapt bij FC Emmen, waar je nog gewoon door kon gaan? “Na lang nadenken en alles af te hebben gewogen had ik besloten dat het het juiste moment was om te kiezen voor een maatschappelijke carrière.  Ik kon terug naar Zweden, maar zat toen nog vast aan een optiecontract met Emmen. Uiteindelijk besloot ik dat de kans om later financieel onafhankelijk te worden groter was als ik ging studeren. Dat wordt rechten aan de UvA. Mijn laatste jaar bij Emmen was goed en zeker niet de reden dat ik daar stopte. Nog een jaar doorgaan betekende in mijn gedachten een verloren jaar. Het was geen makkelijke beslissing, je sluit toch een hoofdstuk van je leven af. Of ik daar later misschien nog spijt van krijg? Nee, zeker niet, zoals het nu voorstaat''.

 

Hoe kwam je bij AFC terecht en hoe vind je het hier? “Om met dat laatste te beginnen: lekker, terug in Amsterdam, heel vertrouwd. AFC kende ik al een beetje vanaf mijn jeugd bij Blauw Wit en vind het een leuke, warme club. Lekker die Amsterdamse humor weer. En ik kende al wat spelers uit mijn AZ-periode, zoals Guido, Pepijn en Tim, maar ook Melvin, uit mijn Telstar-tijd. Enkele jaren terug heb ik al eens op mijn verzoek, toen ik terugkwam na een jaartje Zweeds voetbal, meegetraind met AFC 2. Waarna ik naar Telstar ging. Ik belde Bob Duis. Het was even lastig, want AFC zat al vol. Toch gelukt, gelukkig, mede ook op advies van coach Ton du Chatinier, heb ik begrepen. Hij had mij een paar trainingen bekeken.’’   

Je kamergenoot in Emmen, Oldenzaler (en rechtsback) Derre Kwee, stapte tegelijk met jou op bij de FC daar. Om dezelfde redenen. “Hij is een goeie vriend. Zijn ouders hebben een medische achtergrond en hij gaat hier volgend jaar, na een lange reis naar Azië, geneeskunde studeren. Dat kon niet eerder. Of Derre dan ook naar AFC komt? Lachend: Nou, daarover hebben we het wel gehad, ja. Al moet-ie tegen die tijd wel meer verdienen dan ik, gezien zijn hogere kosten in Amsterdam. Laat ik maar zeggen dat dat een mogelijkheid is.’’

Waarin ben je goed in het veld, wat kan nog beter? “Dat eerste vind ik lastig, ik wil niet arrogant overkomen. Geeft iedereen antwoord? Oké, ik ben een redelijk goede allrounder met een goede passing en beheers de basistechnieken. En speel graag box-to-box. Bij Telstar heb ik ook wel linker- of rechterspits gespeeld. Mijn favoriete positie? Controlerende middenvelder. Mijn koppen is minder en ik ben niet tweebenig, al kan ik wel passen met links. Ik zou iets feller in duels kunnen zijn, noem me wat te nonchalant.’’                                             

door Michael van Os