In de schijnwerper Joey Potveer!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – De Treffers was dit Joey Potveer

Elk nadeel heb ze voordeel. Nu ook weer. Toen vaste keeper Patrick Zonneveld weken buiten spel kwam te staan door een meniscusprobleem, viel nieuwkomer Joey Potveer in bij The Reds. In het diepe gegooid: van zaterdaghoofdklasser Zwaluwen ’30 naar Divisie 2. Maar de 24-jarige, 1.88 meter lange in Obdam geboren doelman pakte de kans met beide handen. 

Al van jongs af aan keeper geweest, toen je begon bij SVW’27 in Heerhugowaard? ‘’Ja, maar dat moest ook bijna wel, mijn vader was namelijk ook keeper, die redelijk hoog bij AZ heeft gespeeld en ook bij Hollandia.’ Zijn vader bezoekt elke wedstrijd van Joey trouw.

Toen naar de jeugd van AZ en FC Groningen, dan Volendam, Veendam en zelfs heel kort bij Limasol in Cyprus. Soms op de bank, soms spelen. En dan ineens twee jaar Zwaluwen ’30 in Hoorn. Hoe dat zo? Nu AFC, hoe ging dat? ‘’Ik was er klaar mee, wilde spelen en een maatschappelijke carrière opbouwen. Eigenlijk zou ik dit seizoen nog blijven, maar na een telefoontje van AFC (van Jack van Gelder-MvO) net voor ’t eind van de transferperiode, kwam ik daarop terug. Hoe hij mijn naam kende? Via Erik Heijblok, keeperstrainer bij de Ajax-jeugd, die mij aan het werk had gezien bij AZ, waar hij toen keepte. Ik had er kennelijk indruk gemaakt. Met Ton du Chatinier had ik een goed gesprek, Bob Duis was geloof ik op vakantie, en toen was het snel rond. AFC vond ik een prachtclub. Ik woon er vlakbij, maar wilde vooral sportief hogerop, wat er niet inzat bij Zwaluwen’30.’’

Binnenkort is Patrick weer fit. Je vervangt hem prima zegt iedereen. Krijgen we een Brad Jones/Kenneth Vermeer-situatie? ‘’Ik zeg mooi niks, behalve dan dat de coach daarover mag beslissen. Ik vind dat ik mij goed ontwikkel en mijn oude vorm eerder heb bereikt dan ik had gedacht.’’

Wat vind je nu van AFC? ‘’Ik heb het prima naar mijn zin. Wat mij vooral aanspreekt is dat het aan de ene kant een professionele organisatie is rond het eerste, ook met druk, maar daarnaast heerst er een familiaire, ontspannen sfeer, waarin nog ruimte is voor persoonlijk contact. Ik ben eerder nog met Katwijk bezig geweest, maar dat laatste gevoel kreeg ik daar niet.’’

Waarin ben je goed, wat kan nog beter? ‘’Ik ben niet speciaal een ster op de lijn, of met hoge ballen, maar vind dat ik alles eigenlijk wel goed doe – ik lees het spelletje wel, ook met uitkomen. Beter kan misschien het proberen mee te voetballen, dat is toch een dingetje in Nederland. En ik mag wel wat meer aanwezig zijn met coaching, iets brutaler.’’

Welke moet in Oranje keepen en waarom? ‘’De beste van de groep vind ik Cilissen. Heel degelijk, maakt weinig fouten.’’ Lachend: ‘’En dat laatste is tegenwoordig al heel wat.’’

Je hebt een personal training/fitness bedrijf genaamd LEF in Zaandam (‘van topsporters tot modellen’). Dat zal je niet gauw opgeven voor een profcarrière. ‘’Nee, het loopt goed. Of het moet voor een onverwacht buitenlands super-avontuur zijn. Voor het geld hoef ik het gelukkig niet te doen en in de Jupiler League ga ik er alleen maar op achteruit.’’      

door Michael van Os