In de schijnwerper Jermano Huwaë!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – HBS was dit Jermano Huwaë!

Vader Ben speelde ooit vier jaar bij AFC, het laatst in Zaterdag 1. En ook nog even bij de jeugd van Ajax. Zijn net 20-jarige zoon Jermano zit vanaf de winterstop van vorig seizoen in de AFC 1-selectie en valt geregeld in. Voetballen begon bij hem bij Sporting Krommenie, in zijn geboorteplaats, waar hij bij zijn ouders woont. Voor linksback Jermano's overstap naar AFC in 2011 volgde eerst nog 4 jaar HFC Haarlem en daarna een jaar AFC'34.

 

Fraaie naam, Huwaë, maar hoe spreek je 'm precies uit en waar komt-ie vandaan? ''Mijn vader is een Molukker, mijn moeder Nederlandse.  Lachend: Met de uitspraak hebben meer mensen moeite. Zeg maar Hoewai.''

 

Hoe kwam je bij AFC terecht? ''Toen HFC Haarlem in 2009 failliet ging en alle elftallen werden opgeheven, ging ik op zoek naar een club waarvan het eerste op een zo hoog mogelijk niveau speelde, ambitieus als ik toen al was. Dat werd kiezen tussen AFC'34 in Alkmaar en AFC Amsterdam. AFC'34 werd het, want dichterbij. Nee, mijn vader heeft mij niet geprobeerd over te halen om naar zijn oude club te gaan. Na een wedstrijd tegen de B1 van AFC Amsterdam werd ik gevraagd om een keertje te komen trainen. Jeroen Peetoom, mijn toenmalige trainer bij AFC'34, was een goeie kennis van Benno Nihom die de B1 hier coachte, en Benno had hem laten weten dat-ie voor het volgende seizoen een linksback nodig had. Hier spelen vond mijn trainer beter voor mijn ontwikkeling gezien de mogelijkheden en jeugdbegeleiding in Amsterdam. Mijn vader was het helemaal eens.''

 

Waarin ben je goed, wat kan beter? ''Als linksback kan ik mensen verrassen met mijn tweebenigheid. Verder kan ik situaties voetballend wel goed oplossen en ben ik directe tegenstanders vaak een paar stappen voor. Fysiek moet ik sterker worden en ben daarmee bezig op de training en wanneer mogelijk op de sportschool. Zoveel tijd heb ik niet: ik ga naar school, heb een bijbaan bij Albert Heijn in Krommenie en train veel. Of ik er niet wat harder in moet gaan in duels? Ja, maar het is wennen aan het verschil tussen AFC 2 en AFC 1. Ook daarin moet ik brutaler worden.'' 

 

Je favoriete speler is linksback Marcelo van Real Madrid. Altijd linksback gespeeld? Oorspronkelijk linksbenig, zoals je vader? ''Tot bij HFC Haarlem was ik middenvelder of centrale verdediger, maar de toenmalige jeugdcoach Ed Graper vormde mij om tot linksback. Oorspronkelijk ben ik rechtsbenig. Overigens word ik bij AFC 1 en AFC 2 soms ook ingezet als middenvelder. Prima hoor. Met spelers voor en achter je en beide kanten op moeten draaien leer je weer meer.''

 

Hoe zie je de toekomst qua voetbal en maatschappelijk? ''Mijzelf 100% inzetten om een basisplaats te verwerven, dat allereerst. Ik ben goed opgevangen door de jongens en de staf.

Alles is zo goed geregeld en gestructureerd bij AFC. Ik wil wel een langere periode in het eerste blijven spelen. Daarna zie ik wel. Bij het ROC Amsterdam volg ik de opleiding Handel en Ondernemen en daarna mik ik op een HBO-opleiding sportmarketing.''

door Michael van Os