In de Schijnwerper: Jaïr Koekoek

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC -Excelsior M.was dit Jaïr Koekoek.

De eerste van de twee nieuwkomers in AFC’s Commissie Topamateurs (CTA) is weinig bekend in de club. Maar wel al 30 jaar lid. En toch pas 35 jaar: Jaïr Koekoek, een man met ‘n missie. De CTA stuurt de selecties van AFC 1 en 2 aan.

Bij de F-jes begonnen, samen met AFC1-aanvoerder Magid Jansen, een goede vriend van je. Wel wat uitstapjes gemaakt, toch? Ja, toen ik 16 was kon ik naar de jeugd van RKC Waalwijk, waar ik bij gastouders zou verblijven. Niet zo’n goed idee vonden mijn ouders, qua afstand en schoolsituatie. In de B1 werd ik getraind door Uli Landvreugd, wel bekend, en was mijn vader leider. Daarna kwam AZ waar Magid al twee jaar in de jeugd speelde, na zijn periode bij Ajax. Ik haalde het tweede daar, speelde samen met Magid, maar daar bleef het bij door een combi van blessures en net niet genoeg talent. Na een jaartje FC Haarlem en voetblessures terug naar AFC. Daar, in seizoen 2003-2004, in de AFC1-selectie, met o.a. de broers Gehring en Uli. Maar het bleef bij een seizoen door, opnieuw, een blessure. Toen twee jaar gestopt en zes jaar geleden door Benjamin Pinto (ook nieuw in de CTA-MvO) naar een vriendenteam met veel oud AFC1-spelers, zaterdag 2, gehaald. Daarin speel ik nog, zo nu en dan. Werk en gezin eisen ook tijd op.

Wat doe je voor de kost? Ik werk in het familiebedrijf, dat vanuit de confectie is uitgebouwd tot een brede investeringsmaatschappij, onder meer in vastgoed.

Hoe kwam je in de CTA terecht? Op Bobby Gehring’s bruiloft werd ik door Kees, die wat opmerkingen van mij over de club had aangehoord, gepolst. Daar voelde ik dus voor, mits we wat zaken verder konden professionaliseren. Dat kon. Benjamin kwam er ook in en zit op dezelfde lijn.

Dat betekent in de praktijk deels een profclub worden? Nee, dat past totaal niet bij de club. Maar je moet wel met de tijd meegaan. In dat proces is AFC1 versterkt met verschillende oud-profs zodat er geen herhaling komt van vorig jaar, dat gevecht tegen degradatie. Ik kan ik mij voorstellen dat we als commissie het beleid voor Zondag 1, 2 en het belofteteam en Zaterdag 1 en de A1 wat aanscherpen. Zo mag er wat meer straatmentaliteit, wil om te winnen bij, en scherper trainen. Zonder de sfeer van deze en de recreatie-teams aan te tasten. Goed Genoeg moet weer het warme bad worden voor de jeugd, dat ik van vroeger kende. Dan komen er ook meer af op het hoge voetbalniveau, hou je jonge spelers beter vast, trek je misschien meer publiek.

Zijn die jonge oud-profs niets steeds op zoek naar hogerop en meer geld? Ze kozen bewust voor AFC en ons bedrijf helpt enkele met hun maatschappelijke carrières, wat ze ook ambiëren. Het zou mij niet verbazen als ze langer blijven dan sommigen verwachten. Ze presteren niet alleen goed, ze vinden het ook erg leuk bij AFC.

Waarin was je goed, en wat kon beter, toen je stopte? Ik was goed als verbindingsman tussen de linies, had spelinzicht, kon leiderschap tonen. Loopvermogen was mijn makke.                                                                                                      

door Michael van Os