In de schijnwerper Hjalmar Oomens!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Rijnsburgse Boys was dit Hjalmar Oomens.

Vanwege zijn looks -haar en haarband- wordt hij bij The Reds ‘Onze Modrić’ genoemd, de 19-jarige centrale verdediger (en rechtspoot) Hjalmar Oomens die dit seizoen als één van de drie spelers die de selectie instroomde vanuit de AFC-jeugd. Zijn eerste invalbeurt moet nog komen, maar hij is realistisch: de kans daarop keert pas als de club wezenlijk stijgt op de ranglijst.

Geboren in Zaandam, maar bijna je hele leven woon je al in Purmerend. Voor velen ben je nog een onbekende. Kun jij iets vertellen over je voetballeven tot nog toe en hoe je bij AFC, en uiteindelijk The Reds terecht kwam dit seizoen? ‘Bij FC Purmerend begonnen, op mijn 8e ging ik naar HFC Haarlem en, na het faillissement, naar de jeugd van FC Volendam, waar ik mede door blessureleed na vijf jaar werd weggestuurd. Vermoedelijk heeft de toenmalige coach van AFC’s A2 dit vernomen, hij was ook werkzaam bij Volendam en kende mij goed. Later bij AFC door naar de A1 en nu dus in de selectie, destijds op voorspraak van Ton du Chatinier. Ik speel daarnaast geregeld op zondag mee in AFC 2. Het verschil met AFC 1 is overigens wel groot.’’ 

Je moet een wedstrijd of tien al op de bank hebben gezeten, maar tot een invalbeurt kwam het nog niet. ‘’Ik hoop, en wie niet, dat we ons snel veilig gaan spelen. Ik heb er begrip voor dat de trainer nu kiest voor ervaring en dat opleiding even ver weg is van zijn prioriteiten. Als je het spel van de laatste wedstrijden ziet moet het toch mogelijk zijn om vier clubs uiteindelijk onder ons te kunnen houden.’’

Hoe bevalt het je bij AFC en heb je het vizier al op volgend seizoen, ook qua maatschappelijke carrière? ‘’In de basis komen te spelen in het eerste is mijn doel op dit moment. Verder kijk ik niet vooruit, ik wil ook een universitaire studie gaan doen, na dit tussenjaar en mijn eerdere VWO. Misschien iets in de economische hoek, of de psychologie. Het bevalt mij heel goed bij AFC, een club met persoonlijke belangstelling, waar ik heel goed ben opgevangen. Ook door de oudere spelers en mensen om de selectie heen. Ik voel me hier erg thuis en merk dat er vertrouwen is.’’

Nog speciale wensen? Nog opvallende dingen meegemaakt? ‘’Ik zal niet de eerste zijn die dit zegt, maar ik denk dat de club meer prioriteit kan geven aan het laten doorstromen in de selectie van jeugd van de club. Heel bijzonder was dit: in mijn eerste seizoen bij AFC werd ik als eerstejaars overgeheveld naar AFC’s A1. Wij stonden na vier wedstrijden kansloos onderaan met 0 punten. Joey van Leijenhorst werd trainer en vormde een hecht team dat vervolgens 20 punten haalde uit de overige tien wedstrijden waardoor wij uiteindelijk niet degradeerden.’’    

De standaardvraag: waarin ben je goed als centrale verdediger en wat kan beter? ‘’Ik heb een goeie inspeelpass en doorzie het spelletje goed. Qua spel lijk ik een beetje op Frenkie de Jong. Fysiek moet ik nog stappen maken, dat kan dus beter, en dat geldt ook voor mijn coaching, al gaat dat flink vooruit.’’                                                        door Michael van Os