In de schijnwerper Hans van Rossum!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – SWZ Sneek was dit Hans van Rossum.

In de schijnwerper Hans van Rossum!

Doet vaak als laatste 't licht uit bij AFC, weet-ie zeker dat alles veilig in bed ligt: materiaalman Hans van Rossum (63). ''Eén van de gangmakers, zorgt altijd voor een goede sfeer,'' schreef RTV N-H bij een filmpje, eind 2013. In de spelersbus doet-ie weleens 'een Rod Stewart'. Soms, op trainingskamp, is er 'De Indiaan'-act van deze Jordanese entertainer en, ooit, Barkeeper van het Jaar. Ook jeugdtrainer bij AFC. Oud-keeper, oud-spits.

Wanneer kwam je hier, hoe werd je materiaalman, en wat doe je daarnaast? ''Ik had al heel lang contacten en begon in 2009 als keeperstrainer bij Zondag 3-5 en Zaterdag 1. Toen het met diverse mensen klikte na een avondtraining vroeg Bob Duis me als materiaalverzorger voor 2010-11. Ik train keepers van E-tjes en F-jes en ben soms coachend leider van de jeugdtrainers.''

Materiaalman. Wat kan nóg beter? ''Ik weet geen minpunten. Of het is dat ik soms wat moeite heb mijn stem te dempen. Overgehouden van de harde muziek in de horeca. Als ik train op veld 5 kunnen ze me op veld 2 horen.''

Wensen? ''AFC in Divisie 2! En vaker kiezen voor spelers en trainers met affiniteit met koppen. Ooit was ik een beroemde spits, die vooral met z'n hoofd scoorde. Een kwart van de doelpunten wordt daarmee gemaakt, maar van belangrijke goals is dat de helft. Bij AFC koppen ze nooit best, al leren ze wel wat bij van mij.''

Kan jij die eerste wens helpen verwezenlijken? ''Wat ik zelf kan regelen, regel ik: kleding en materiaal tot in de details. Met de selectie reizen zoveel tassen mee, zijn ze bij profclubs jaloers op. En nergens in Nederland wordt met zulke goed opgepompte ballen getraind. Nee, daaraan zal het niet liggen.''

Redt AFC 't? ''Geen idee. Het wordt uiterst spannend tot en met de laatste minuut van de laatste wedstrijd in de Topklasse. Wel vier clubs strijden met AFC om die 7e plek.''

Je mystieke krachten. In je 'Indiaan-act' op trainingskampen verkleed je je soms, met de stropdas van de voorzitter om je hoofd, en drijf je samen met de selectie en veel lawaai de duivel uit. Niet dit jaar in Gran Canaria.

Zorglijk voorteken? Lachend: 'Ojé, krijg ik nou de schuld als promotie mislukt? Die Indiaan schud ik niet even uit mijn mouw hoor. Gaat om timing, sfeer, locatie en nog zowat. De omstandigheden waren er gewoon niet naar.''

Als staflid mag je op de bank zitten. Doe je nooit. Eigenlijk ben jij AFC's Sjakie Wolfs, maar die zat maar al te graag op de Ajaxbank. ''Alsjeblieft, dat ben ik niet. Sjakie was een clubicoon, een spelersknuffelaar. Ik ben gewoon Hans.'' Maar ook, net als hij, vertrouwensman van spelers? ''Ja, maar daarover zwijg ik beter dan 't graf. Zolang kan ik niet stilzitten. Ik regel en begeleid de ballenjongens, geef de keeper een bidon en nog zowat, en loop liever wat rond.''

Zou je niet eens materiaalman willen worden van de vrouwen van Ajax? ''Nou, ik heb meerdere aanbiedingen gehad van clubs, maar ik heb het erg naar mijn zin hier. AFC en Hans van Rossum is een goed huwelijk.''                                                                      

door Michael van Os