In de schijnwerper Guido Moelee

In het programmaboekje 'AFC-Thuis' dat bij iedere thuiswedstrijd van AFC 1 wordt aangeboden, wordt een speler of iemand van de technische staf geinterviewd. Bij de thuiswedstrijd tegen Haaglandia was dit verdediger Guido Moelee. Dit interview is hieronder weergegeven

Volgende maand wordt hij 22, linksachter Guido Moelee. Vandaag wacht een lastige wedstrijd tegen Haaglandia, dat zich flink versterkte na de winterstop. Met o.a. aanvaller Ali Boussaboun, de oud-Eredivisieprof, en vooral de jonge Nigeriaanse spits Chido, die door Eredivisie clubs wordt gevolgd. Geboren Amsterdammer Moelee, in 't dagelijks leven accountmanager bij handelsbedrijf Tasmania, blijft er nuchter onder. ''Als we ons niveau vasthouden en gedisciplineerd spelen, moeten we kunnen winnen.''

 
Toen je vorig seizoen opstapte bij Topklasser Noordwijk zei je dat je betreurde dat je er 'financieel' niet was uitgekomen met ze. Maar bij AFC is het geen vetpot, wat dat betreft. ''Nee, maar na wat eerdere contacten werd ik gevraagd voor de linksachter plaats en ging ik er vanuit dat ik regelmatig zou spelen, wat ook de praktijk is. Dan denk ik niet aan geld. Ik was eigenlijk al rond met Hollandia, maar toen dat degradeerde uit de zondag Topklasse liep bijna het hele team weg en ook mijn vader adviseerde me om in de Topklasse te blijven spelen. AFC is een fijne club gebleken, met mooie tradities.''
 

Eigenlijk wil je liever centrale verdediger zijn, wat je die twee jaar deed bij Noordwijk, maar ook die zes jaar in de AZ-jeugd en in het Nederlands Elftal U15. Zit dat er nog in? ''Nu niet. AFC vroeg mij om er volgend jaar weer bij te zijn, dus dan zien we wel. Maar, en dat is geen politiek antwoord, spelend op linksback, met onze spelopvatting, vind ik heel leuk.''

 

Hoe vergelijk je zaterdag en zondag in de Topklasse? ''Het is vaker gezegd: op zaterdag, als er geen concurrentie is van de Eredivisie, is er meer publiek, en dat is altijd prettig. In de breedte is zaterdag sterker, zou ik zeggen. Kijk maar hoeveel clubs er nog kampioen kunnen worden en hoeveel bij ons.''

 

Nog ambities richting betaald voetbal? ? ''Ook daar denk ik niet over na. Je wilt je natuurlijk altijd verbeteren, dus zeg ik nooit nooit, gelijk de politicus. Bovendien: ik heb nu een vaste baan met contract voor onbepaalde tijd. Alleen de Eredivisie en enkele topclubs in de Jupiler League zijn interessant.''

 

Waarin goed, wat kan beter? ''Ik heb een prima pass, ook door de lucht. Ook mijn coaching zit wel goed. Zó belangrijk is dat, dat we dat goed doen. Ik moet 't vooral hebben van mijn harde werken, ben niet zo frivool met de bal als Marien, die voor alles wel een voetballende oplossing heeft. Daar kijk ik graag naar en die handigheidjes in de kleine ruimte maak ik me graag eigen.''

 

Je favoriete speler is uiteraard een centrale verdediger, Jan Vertonghen, las ik in de Persmap. Wie moet Van Gaal linksachter zetten en welke Nederlandse rechterspits kom jij liever niet tegen in de wedstrijd? ''Lastig, maar ik ga voor Emanuelson, of Daley Blind, als-ie niet naar het middenveld schuift in Oranje. Van Aanholt is derde. Met de AZ-jeugd speelde ik ooit tegen Heerenveen, met Luciano Narsingh erbij. Laat die maar op de bank zitten.''                                                                  

door Michael van Os