In de schijnwerper Glenn van Zoolingen

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Kozakken Boys was dit Glenn van Zoolingen.

De rechtsbenige middenvelder Glenn van Zoolingen (24) stapte dit seizoen over naar The Reds van Ajax/zaterdag 1. De aanvoerder van de hoofdklasser was het seizoen ervoor onder AFC's ex-coach Bart Logchies gedegradeerd uit de Topklasse. Logchies was allang vertrokken toen Glenn op Goed Genoeg arriveerde. ''Ik koos voor de sportieve uitdaging, spelen in de nieuwe Tweede Divisie'',

Maandagavond ging de selectie bowlen, na de wonderbaarlijk mooie winst op GVVV. De derde prijs, een heuse stofzuiger, won jij. Geen toeval zeker, want jij bent zelf toch een soort stofzuiger in 't veld? Lachend: ''Daar had ik zelf niet aan gedacht, maar het klopt wel. Bal-afpakker mag ook, of welk etiket dan ook. Zelf zeg ik: controlerende middenvelder.'' (Hij werd twee jaar geleden op de Ajax-site fraai omschreven als 'de katalysator op het middenveld, de smeerolie van de aanvalsscharnieren'-MvO).

De laatste weken val je iedere wedstrijd wel in of begin je in de basis. Teleurgesteld om nog geen vaste waarde te zijn? ''AFC had aangegeven dat ik als basiswaardige versterking was gehaald en het was aan mij om dat te bewijzen. De concurrentie voor mijn positie is groot, maar dat is normaal op dit niveau. De laatste tijd speel ik dus vaker, train goed en blijf knokken voor een plek''. AFC heeft nog niet het beste van hem gezien, zegt hij.

Hoofddorper, woont er nog steeds, speelde, als rechtsbuiten, je eerste wedstrijd voor de SV daar, waarna profclub HFC Haarlem volgde, vier jaar Ajax-jeugd, een jaar Volendam 1-selectie en toen terug naar Ajax zaterdag, waarmee je promoveerde naar de Topklasse. Hoogtepunten? ''Die promotie, het kampioenschap met Ajax A1, mijn debuut in Volendam 1, al speelde ik er daarna zelden in. En, als gevolg waarvan ik de eerste periode miste bij AFC, zijn we, samen met o.a. Ajax-teamgenoot en oud-AFC'er Joost Heij tweede geworden in Brazilië op het Red Bull Neymar 5 vs 5- toernooi. Daaraan deden ruim 40 landenteams mee.''

Waarin ben je goed, wat kan beter? Lachend: '' Behalve stofzuigen doorzie ik het spelletje wel en ben ik wel goed in duels. Gezien AFC's speelstijl kan ik wat behoudender, compacter spelen. En niet te druistig vooruit. Al die jaren bij Ajax, maar ook bij Volendam, was ik gewend met een hoge druk vooruit te spelen.''

Na Havo, JC University en HBO werk je fulltime bij voetbalmarketingbureau Players United. Als? ''Ik heb er een marketing- en communicatiefunctie op projecten die we samen met Ajax doen. Erg leuk werk. Eerder had ik daar stage gelopen, evenals bij AZ.''

Je waardeert AFC met z'n tradities, zeg je. Nog iets opgevallen? ''Ja, over de ambiance bij thuiswedstrijden. Het verbaast me hoe weinig mensen erop afkomen gezien het niveau waarop we spelen en hoe we presteren.''

Wat vind je de best voetballende teams in Divisie 2 en wat verwacht je tegen Kozakken Boys? ''Onze tegenstander staat met Jong AZ en Katwijk in mijn top-3, maar dit treffen wordt heel anders dan die verloren bekerwedstrijd. Als team zijn we sindsdien heel stabiel geworden. Bovendien traden we toen met een erg onvolledig eerste elftal aan tegen Kozakken's basisteam. Het wordt een lastige wedstrijd, maar ik voorspel een nipte zege.''                                       

door Michael van Os