In de schijnwerper Gevéro Markiet!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC GVVV was dit Gevéro Markiet.

In de winterstop van vorig seizoen was al bekend dat geboren Amsterdammer Gevéro Markiet (28) zou overstappen van IJsselmeervogels naar AFC. Centrale verdediger. En alweer een oud-prof erbij: 58 wedstrijden overwegend basisspeler FC Utrecht, Helmond Sport (twee perioden) met daartussen het Zuidduitse Homburg. 

Je belandde bij IJsselmeervogels op de bank in je eerste seizoen, reden waarom je er weg wilde nemen we aan… Als ik links in het centrum had willen spelen was er niets aan de hand geweest, maar dat wilde ik niet. Op rechts ligt mijn kracht, pas dan kon ik de Vogels beter laten voetballen. Maar daar kreeg Kevin van Diermen de voorkeur, een jongen uit het dorp. Toen zei ik: of jullie zetten mij op rechts of op de bank. Het werd de bank.

Hoe kwam je terecht bij AFC? Met Kenny Teijsse heb ik samen in de jeugd van FC Utrecht gespeeld en we hadden nog altijd goed contact. Ik vroeg hem of ze nog iemand nodig hadden bij AFC, het leek mij een mooie club. Het kwam snel rond. Dankzij een blessure heb ik nog in de laatste wedstrijd thuis tegen AFC gespeeld, maar toen waren we al kansloos voor ‘t kampioenschap.

Je lijkt niet veel zitvlees te hebben na FC Utrecht. Lonkte de Eerste Divisie niet?  Meer nu, want ik heb een gezin, met twee kinderen. Ik heb het naar mijn zin bij AFC, een warme club, waar men klaar staat om je te helpen. Als alles zo goed blijft gaan blijf ik hier graag een aantal jaren spelen. Tuurlijk trok de Eerste Divisie, maar de salarissen zijn er nauwelijks hoger. En ik sta nu minder vaak op het trainingsveld, wel handig met een gezinnetje en een parttime werkende vriendin.

In al die jaren bij FC Utrecht maakte je veel mee met de coaches Van Hanegem, Du Chatinier, Wouters en Erwin Koeman. Toen kwam Ten Hag en belandde je op de bank. Ja, en toen ben ik weggegaan, naar Helmond Sport. Grote fout, had ik nooit moeten doen. Vanuit de Eerste Divisie komt je heel moeilijk terug in de Eredivisie. (Lachend) Maar wel een heel goede coach, hoor, Ten Hag. Alles werd meteen veel professioneler aangepakt, hij veranderde alles bij de club. Tot en met de kwaliteit van het eten toe. De tosti was ineens weg. Maar hij was ook strategisch sterk en zijn analyses van tegenstanders waren ook erg goed.

Waarin ben je goed, wat kan beter? In het een-op-een verdedigen ben ik heel goed, beter kan aanvallend koppen, gebruikmakend van mijn lengte (hij is 1.87 cm-MvO). Al pak ik zo nu en dan een goaltje mee. Beter kan ook mijn linkerbeen. De passing gaat wel, maar lange ballen… Of ik snel ben? Het lijkt misschien wat traag, maar dat ben ik niet, hoor, zeker niet.

Je eerste competitiewedstrijd, thuis tegen GVVV, met een bekende erin. De uitslag? Ja, aanvaller Berry Powel, nieuw in de aanval, ken ik nog van de Vogels. Nog steeds superfit (hij is 39-MvO). Dat worden mooie duels! De einduitslag weet ik niet, maar we gaan wel winnen.

door Michael van Os