In de Schijnwerper: Fouad Belarbi

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC -Jong Almere City was dit Fouad Belarbi.

Zijn eerste doelpunt heeft-ie al binnen. Zijn assists ook, de geboren Amsterdamse nieuwkomer Fouad Belarbi (23). De getogen Almeerder en vleugelspits kwam dit seizoen als eerste nieuwkomer over van 3de divisionist Hercules. Naar The Reds gehaald door Uli Landvreugd, zijn oud-coach bij Eemdijk en huidige AFC-coach.

V/h SV Almere, Ajax-jeugd, Omniworld, Huizen, IJsselmeervogels, Eemdijk, Hercules. Het mooiste moment in je nog prille carrière had je precies een jaar geleden, toen je Hercules in de beker na 10 minuten op 1-0 zette tegen Groningen. Stiftje, nota bene met links. Waarna Hélène Hendriks (ex-Fox) je kwam interviewen. ‘’Ja, in de kleedkamer, een beetje een overval. Leuk, maar dan staat je hoofd toch meer naar rust pakken en wat drinken. Ik vertelde dat ik had gezien dat Eredivisie-keepers eerder omlaag gaan als je op ze afkomt, wat gebeurde. Van nature ben ik rechts, maar met links kan ik bijna even goed overweg.’’

Uiteindelijk wil je zeker fulltime prof worden? ‘’Ja, maar in ieder geval dit seizoen blijf ik bij AFC. Al kan er natuurlijk van alles gebeuren. Een zware blessure, maar ook dat een mooie club zich meldt. Dan zien we wel. Ik maak mij er nu niet druk om. Ik ga stap-voor-stap in mijn carrière, heb dat vooraf ook duidelijk gezegd bij mijn vorige twee clubs. Moet je open over zijn, Wat ik meer doe? Jongetjes voetballes geven, informeel. Later hoop ik wat op te zetten in Almere, maar dan moet ik eerst diploma’s halen en meer ervaring opdoen.’’

Hoe ben je opgevangen? ‘’Echt heel goed, in de groep en door de mensen er omheen. Als ik vragen had of dingen nodig had kon ik iedereen gewoon bellen of appen. Bij IJsselmeervogels, waar ik vijf jaar was, werd ik steeds als een junior gezien. Ik speelde er liever in het tweede dan zo vaak op de bank te moeten zitten bij het eerste.’’

Hoe vergelijkt het niveau met divisie 3 waarin je het vorige seizoen met Hercules speelde (en 12 keer scoorde)? ‘’Sneller allemaal, er wordt meer getraind ook. Hercules speelde wisselvallig, met allemaal spelers van rond mijn leeftijd. Bij AFC ben ik de jongste in de basis. Hier is het stabieler door al die ervaring op het veld, ook van ex-BVO’ers. Het is een volwassen groep zeg maar, ook als het slechter gaat. Die kan vechten en doorzetten als het moet. Wat je dan nog kan bereiken hebben we bij VVSB laten zien. Met zo’n houding kunnen we van iedereen winnen.’’

Dus verslaan we Jong Almere City? ‘’Nou, ik wil niet hooghartig overkomen, maar dat moet natuurlijk, dat zijn we thuis wel verplicht, ook met een blik op de ranglijst. Mits we weer alles geven.’’

De standaardvraag: waarin ben je goed, wat kan beter? ‘’Mijn techniek, snelheid en scorend vermogen. Beter moet mijn fysieke kracht, daarop train ik ook, en mijn koppen.’’

Je verdedigt consequent mee, valt op. ‘’Nou, echt leuk vind ik dat niet, liever heb ik dat de back achter mij aan rent. In het moderne voetbal moet het gewoon.’’  door Michael van Os

Naschrift MvO: Wie anders (zie alinea 1)? Fouad maakte in de 13e minuut de eerste goal tegen de Telstar-profs dinsdag, in die glorieuze 5-0 overwinning van AFC.