In de schijnwerper Edip Biberoğlu

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – De Treffers was dit Edip Biberoğlu .

'Ouderwetse dribbelkoning' Edip Biberoğlu (de 'g' spreek je niet uit) noemt een bericht op de AFC-site de net 24-jarige.

''Dat vind ik wel mooi klinken, ik wil het publiek ook graag vermaken als ik de bal heb,'' zegt hij de vloeiend Nederlands sprekende zoon van Turkse ouders. De carrière van de linksbenige rechterspits van The Reds startte bij DWS, gevolgd door Pancratius, Telstar-jeugd en EDO. Dit seizoen verruilde de 1.87 meter lange geboren Amsterdammer het gedegradeerde EDO voor AFC, waar zijn broertje Emir (14) in de C1 speelt.

Je bent erg ambitieus op voetbalgebied, hoorden we. Hoe ambitieus? ''Ik wil op het hoogste niveau spelen, en dat is nu bij AFC in de Topklasse. Naar die nieuwe tweede divisie ga ik graag, maar als zich te zijner tijd een goede profclub meldt wil ik zeker nog een stapje hoger spelen.''

Vorige week uit tegen nummer 1, WKE, weer een doelpunt en twee assists. Heel goed, maar waarom wissel je nooit van plaats met Melvin Grootfaam, die andere dribbelaar, op links? ''De coach heeft gezegd dat dat kan als we vastlopen tijdens de wedstrijd, maar dat is nog niet gebeurd. Zelf vind ik mijzelf het beste uit de verf komen op rechts, de plek waarop ik van jeugd af aan speel. Daarom is die behoefte er bij mij ook niet.''

Waarin ben je goed, wat kan nog beter? ''Acties maken, één-op-één duels, steekballen geven. Mijn inzicht is ook wel goed. Maar ik moet werken aan mijn rechterbeen; aan schieten en voorzetten geven. En mijn snelheid op de eerste meters kan beter. Explosiviteit kun je trainen, ja. Ik kijk graag naar spelers als Messi en Ronaldo en probeer wel eens wat over te nemen. Of ik ook goed meeverdedig? Ik probeer Marien achterin zo veel mogelijk te ontlasten, maar spaar wel genoeg kracht voor de aanval.''

Hoe kwam je bij AFC, hoe was je ontvangst en: nog wensen? ''De opvang hier was goed, men stelde mij op mijn gemak en is heel betrokken. Ik kende hier ook jongens. Zoals Daan Sutorius, die nauw betrokken was bij mijn overgang naar AFC. Mijn wens is een beter eerste veld. We kunnen verzorgd en mooi voetbal spelen, maar het veld is hard achteruit gegaan. In Emmen tikten we WKE soms stuk op hun kunstgras. ''      

Wat denk je over de wedstrijd tegen De Treffers en over de rest van dit seizoen? ''Bij EDO speelde ik vorig seizoen twee keer tegen ze. Een sterk en stabiel team, dat normaal voor de hoogste plaats gaat in de Topklasse. Al zit het ze nu even tegen. We kunnen winnen als we ons spel spelen, scherp blijven en strijd leveren. We hebben een sterke selectie, beter dan vorig jaar en zelfs beter dan in het jaar dat AFC landskampioen werd, hoor ik mensen zeggen. Weer kampioen worden is niet onmogelijk. Of anders wordt het wel een plaats in de top-5, als tweede of derde.''                                                                     

door Michael van Os